Magyarország

2018.04.14. 16:49

Időjárás-jelentés - 2018. április 14.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa nyugati részén ciklonok okoznak változékony, felhős, sokfelé csapadékos időt. Egy sekély ciklon örvénylik Németország felett, ahol a napi csapadékösszeg néhol meghaladja a 30 millimétert, de a Pireneusi-félszigeten is előfordult több mérőállomáson 15-30 milliméter mennyiség. Utóbbiért egy mediterrán ciklon a felelős, ami azóta meg is szűnt, illetve kissé keletebbre, a Földközi-tenger középső részén új légörvény keletkezett. Ezeken a tájakon a hőmérséklet elmarad az ilyenkor szokásostól, a legmelegebb órákban csupán 12, 17 fokot mérnek, csak a kevésbé csapadékos, naposabb helyeken van 20 fok. A Kelet-európai-síkság felett nagykiterjedésű anticiklon épült ki, ahol száraz a levegő, napos az idő, de mérsékelt a felmelegedés: északabbra 5 és 10 fok között, délen 15 fok felett alakul a csúcshőmérséklet, de a peremvidékén Ukrajnában, Lengyelországban, illetve a Balkán-félszigeten 20, 27 fok is előfordul. Közép-Európát eléri a Német-Lengyel-alföld területén lévő ciklon hidegfrontja, ami miatt több a felhő, elszórtan eső, zápor is kialakul, és 20 fok közelébe melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását alapvetően anticiklon határozza meg, több órára kisüt a nap, ugyanakkor a megnövekvő fátyolfelhőzet miatt vasárnap már inkább szűrt napsütés lesz a jellemző.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Szombaton a fátyol- és kevés gomolyfelhő mellett napos idő várható csapadék nélkül. Éjszakától dél felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely vasárnap tovább vastagszik, délután a Dunántúlon, estétől keletebbre is már sokfelé erősen felhős lesz az ég. Vasárnap a délután második felétől a Dunántúlon helyenként kialakulhat zápor, egy-egy zivatar sem kizárt. Szombaton mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap megélénkül, a Szeged-Győr vonalban időnként megerősödik a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 14 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben és az Alföldön néhol 2, 7 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23, 28 fok között valószínű.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!