Magyarország

2018.05.19. 08:27

A kórokozók most is köztünk vannak

Nyíregyháza - A piciny szúrással járó fájdalom életre szóló védettséget jelent.

Nyíregyháza - A piciny szúrással járó fájdalom életre szóló védettséget jelent.

Óriási pánikot keltett idehaza is, amikor az első néhány romániai kanyaróst diagnosztizálták, nem sokkal később az európai országok többsége felkapta a fejét, s teljes összefogással kiálltak a védőoltások mellett. Az idei immunizációs héten elő is kerültek az elrettentő statisztikák, ugyanis tavaly óta majdnem húszezren betegedtek meg kanyaróban. Romániában és Ukrajnában jelent meg tömegesen a fertőző betegség, amelynek sajnos 52 áldozata is van.

Elfogadják tanácsainkat az édesanyák, időpontot egyeztetnek, elhozzák a kicsiket, és felveszik a védőoltásokat" Sajtos Ágnes

Fókuszban a védőoltások

Ez intő jel, s jó ok arra, hogy ne söpörjük szőnyeg alá a témát, s az oltásellenes hangokat csitítsuk, merthogy állítólag a romániai esetek is azután szaporodtak el, miután 2014-ben számtalan szülő megtagadta a védőoltást. Az orvosok szerint mindannyiunk érdeke az oltási hajlandóság, amivel megóvjuk közösségünket.

– Az elmúlt 60 évben a védőoltások szinte teljesen felszámoltak olyan súlyos, korábban végzetes kimenetelű betegségeket, mint a torokgyík, a gyermekbénulás, a szamárköhögés, a TBC és a kanyaró – nyilatkozta dr. Dicső Ferenc, megyei védőoltási szaktanácsadó főorvos. – Az évszázadokkal ezelőtti, pusztító járványok azért tűntek el, mert fegyelmezettek maradunk, s betartjuk a kötelező oltási rendet, de ne higgyük, hogy ezek a kórokozók ma már nem léteznek! Igenis, itt vannak körülöttünk, s bármikor fertőzhetnének, csakhogy ellenáll a szervezetünk – mondta a szakember, s visszautalt tavalyi esetekre.

– A megyei kórház gyerek­osztályának fertőző részlegén hét gyereket kezeltünk kanyaróval. Felépültek, de nem értem, hogyha a betegség ellen van aktív és hozzáférhető oltóanyag, miért nem adatták be a szülők a vakcinát? – tette fel a kérdést a főorvos, aki olykor saját maga is győzködi a szülőket az oltóanyagok megbízhatóságáról.

– Születésünktől fogva érintkezünk mindenféle baktériumokkal, sokkal többel, mint amennyi oltást kapunk, ez a természet rendje, így acélosodik az immunrendszerünk – mondta a főorvos, és folytatta: az oltást követően a védőmechanizmusok kialakulásakor mellékhatás (láz, köhögés) jelentkezhet, de ettől nem kell félni, hamar túl lehet jutni rajta. Az immunrendszeri betegségben szenvedőknél viszont óvatosak vagyunk, van, hogy nem oltunk. – Dr. Dicső Ferenc elmondta azt is, hogy tudományosan megalapozatlan, és semmi nem támasztja alá a közszájon forgó a rémhírt, miszerint egyes vakcinák autizmust idézhetnek elő.

Az elmúlt hatvan évben súlyos járványokat sikerült felszámolni a védőoltások segítségével, ezért fontos a fegyelem!" Dr. Dicső Ferenc

Kapocs a családhoz

A család egészségének őrszemei a védőnők, a felvilágosítás rájuk hárul, hálózatuknak köszönhetően itthon 98 százalékos az átoltottsági ráta.

Nyíregyháza 17-es számú gondozási körzetében 195 gyermeket gondoz Sajtos Ágnes. A védőnő elmondta: azóta, hogy a gyermekvédelmi törvény kimondja a szülő felelősségre vonhatóságát, ha megtagadja az együttműködést velünk, még nagyobb a fegyelem. – Hivatalosan is dokumentáljuk, tájékoztatást adunk az oltási naptárról. Elfogadják tanácsainkat, időpontot egyeztetnek, elhozzák a kicsiket, és felveszik a kötelező védőoltásokat, sőt az ajánlott oltásokra is áldoznak a szülők. A gennyes agyhártyagyulladás C típusa ellen a vakcináért a 300 forintos dobozdíjat kell kifizetni, ezt kérik is. A rotavírus elleni vakcina 40 ezer forintba kerül, ami jelentős kiadásnak számít a körzetemben – mondta el a védőnő.

Teljes védettséget jelent

– A védőoltások nagy részét csecsemő-, és gyermekkorban kapjuk meg, egy ütemezett rend szerint. Az elmúlt években újabbakat is bevezettek, a méhnyakrák-elleni oltóanyagot (HPV) a 12. életévüket betöltött lányoknak ajánljuk. Jövőre pedig bekerül a bárányhimlő elleni vakcina, amin ha természetes úton átesünk, soha többé nem fertőződhetünk meg, ám igen ijesztő tüneteket is produkálhat a betegség – hívta fel a figyelmet dr. Dicső Ferenc.

Az oltások nagy része nem egyetlen vakcina, hanem egy úgynevezett oltási sorból áll. Az első, az alapimmunizáló oltás, amit emlékeztető szúrások követnek, ezzel alakul ki a teljes védettség.

- KO -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!