Magyarország

2018.06.21. 10:58

Semmi sem jelzi azt, hogy a medve támadni akar

Mezőkövesd, Miskolc, Nyíregyháza - A legtöbb állat arcmimikája és hangja jelzi a támadást: a kutya vicsorít, a farkas is felhúzza az ínyét.

Mezőkövesd, Miskolc, Nyíregyháza - A legtöbb állat arcmimikája és hangja jelzi a támadást: a kutya vicsorít, a farkas is felhúzza az ínyét.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugalmazott fővadászának, Plavecz Jánosnak a véleményét is megkérdeztük a medvék mostani barangolásával kapcsolatban.

Rövid távon nagyon gyors

– Úgy gondolom, hogy egy olyan kis területen, mint az ember járta Magyarországon, ahol már a falvakban és játszótereken is keresztül-kasul barangolnak a medvék, ott előbb-utóbb tragédia lesz. Különösen ha bocsait vezető medvéről lesz szó. Általában elhúzódik a medve az ember elől, de olyan környezetben és olyan időszakban, amikor már évek óta védik, elveszíti az emberrel szembeni félelmét, s minden különösebb ok miatt támadhat. De elég hozzá egy idegesen felvisító vagy egy előle elszaladó gyermek, amelyet zsákmánynak néz. Pillanatok alatt utoléri, hiszen rövid távon szinte egy versenyző gyorsaságával tud futni a medve – magyarázta a szakember. – Nem helyeslem, hogy itt szaladgálnak összevissza, a természetvédők pedig a törvény mögé bújva játszadoznak ezzel, pedig ez nem játék. Sokan szeretnék, hogy hazánkban farkas, hiúz, medve, hód is legyen, csakhogy átesünk a másik oldalra. A természetvédők által védett sakálból annyi van, hogy nem tudunk velük mit csinálni, a hód is nagyon elszaporodott. Attól nem félek, hogy a medve is el fog szaporodni, de attól tartok, hogy tragédia történhet. Ezt a véleményemet korábban is hangoztattam, s most is vallom, hiszen ismerem annyira a medvét, hogy tudjam, ebből előbb-utóbb baj lesz.

Nagy karmok, halálos harapás

– A medvén ugyanis nem látszik, hogy támadni akar. A legtöbb állat arcmimikája ezt jelzi: a kutya vicsorít, a farkas is felhúzza az ínyét, az oroszlán ordít, a leopárd hörög, de a medvének az arckifejezésén egyáltalán nem látszik, hogy mi a szándéka. Odamegy, megszagol, s pillanatok alatt öl, ugyanis 4-5 centiméteres vagy nagyobb karmai vannak, s halálos lehet a harapása. A székelyföldi történetek mutatják, mennyire el tud bánni az emberekkel, sokan bele is halnak a sérülésekbe – tette hozzá Plavecz János.

MML


[related-post post_id="3898685"]

[related-post post_id="3898372"]

[related-post post_id="3896970"]

[related-post post_id="3896748"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!