Magyarország

2018.06.21. 19:17

V4 - Orbán: Közép-Európa a kontinens legsikeresebb régiója

Budapest - Közép-Európa jelenleg a kontinens legsikeresebb régiója, amely fantasztikus jövő előtt áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, ahol átadta a visegrádi együttműködés (V4) elnökségét Szlovákiának, amely július 1-jétől egy évig ...

Budapest - Közép-Európa jelenleg a kontinens legsikeresebb régiója, amely fantasztikus jövő előtt áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, ahol átadta a visegrádi együttműködés (V4) elnökségét Szlovákiának, amely július 1-jétől egy évigvezeti majd a csoportot.

Közép-Európa ma nem az, mint néhány éve volt: itt van a legnagyobb gazdasági növekedés, pénzügyi fegyelem, az államadósság és a munkanélküliség csökken, a versenyképesség pedig rendkívül nagy.

A kormányfő Szlovákia gazdasági mutatóit méltatva úgy fogalmazott: a kontinens egyik legsikeresebb országa fogja vezetni a V4-eket az elkövetkező egy évben.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón - amelyen részt vett a másik két visegrádi állam kormányfője, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is - arról beszélt, hogy "Visegrád sosem fordított hátat" Európának, amelynek oszthatatlan részét képezi, és minden területen felelősségteljesen viselkedik. Jelezte ugyanakkor, hogy a V4-ek nézetei nem mindig tetszettek az európai partnereknek, és a jövőben sem fognak mindig tetszeni.

A szlovák V4-elnökség három prioritása: erős Európa, biztonságos környezet és intelligens megoldások - közölte, a következő tizenkét hónap kihívásai között pedig megemlítette az új európai költségvetést és a 2019-es európai parlamenti választást.

A leköszönő magyar elnökséget Peter Pellegrini úgy méltatta: "a magyar elnökségnek köszönhetően Visegrád hangja hangosan zengett".

- MTI -


[related-post post_id="3899248"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!