Magyarország

2018.07.05. 11:43

A Rábát és az Ipolyt is megvizsgálták

Budapest - Folytatódik a mikro­műanyag-felmérés hazánk folyóin.

Budapest - Folytatódik a mikro­műanyag-felmérés hazánk folyóin.

Tavaly a PET Kupa felkérésére egy független laboratórium hazánkban először mérte meg a mikroműanyag-tartalmat természetes vízben. Az idén indult Parányi Plasztiktalány projekt keretében a Duna mellékfolyóit is megvizsgálták – adta hírül a petkupa.hu.

– A WESSLING Hungary Kft. szakemberei két újabb hazai folyóban találtak mikroműanyagot – mondta el Bordós Gábor. – Egy köbméter Rába-vízben 12,1 mikroműanyag található, ez akár napi 20,7 millió részecskét is jelenthet – sokkolt az eredménnyel a laboratórium munkatársa. Kiemelte, hogy ezek elsősorban precíziós alkatrészekhez, elektronikai termékekhez használt anyagok.

A Duna is sorra kerül

– Az Ipoly mikroplasztik-tartalma viszonylag kicsi, itt 1,7 részecske jelent meg egy köbméter vízben. Ez annak is köszönhető, hogy a folyó többnyire nemzeti parki területeken, ipari és kommunális behatásoktól elzártan kanyarog. Az átlagos vízhozammal kalkulálva elmondható, hogy még így is 3 millió mikroplasztik részecskét szállíthat naponta. Az Ipolyban a mikroplasztik összetétele vegyes.

A WESSLING az elmúlt években végezte el az első magyarországi méréseket: a Tiszán a PET Kupa keretében Dombrádnál a 300 mikrométernél nagyobb műanyagok száma 4,9 volt egy köbméter vízben. A Tisza-tóból származó mintában 23,1, míg a Tisza-tavat tápláló Eger-patakból és a Tisza tiszafüredi szakaszából 9,5–9,9 100 mikrométernél nagyobb részecske jelent meg egy köbméter vízben. A kimutatott műanyagok jellemzően a széles körben felhasznált polietilén, polipropilén és polisztirol voltak.

Hamarosan a Duna mikroműanyag-szennyezettségét is megvizsgálják a szakemberek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!