Magyarország

2018.09.12. 10:57

Nem bujkálnak, de bekeményítenek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Országszerte szigorítja a sebesség-ellenőrzéseket a rendőrség.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Országszerte szigorítja a sebesség-ellenőrzéseket a rendőrség.

A közlekedési fegyelem megbomlása miatt szigorítja a sebesség-ellenőrzéseket a rendőrség, például nem fogják közzétenni a mérések tervezett helyszínét – jelentette be Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője Budapesten.

Ijesztő baleseti statisztika

– Az intézkedés nem azt jelenti, hogy bokorban megbújva, vagy a lakott terület kezdetét jelző táblánál fognak mérni. Arról van szó, hogy nem tesszük közzé előre az intézkedések helyszínét és idejét, illetve a civil személygépkocsik mellett a közlekedők számára furcsa járművekből (ezek lehetnek akár teherautók vagy lassú járművek) is ellenőrzünk.

– Azt tapasztaljuk, hogy a közlekedők egyre inkább csak akkor tartják be a szabályokat, ha közvetlen rendőri ellenőrzést tapasztalnak. Ennek nyomán ebben az évben már 398-an haltak meg az ország útjain, és ha ez így folytatódik, az elmúlt évek legrosszabb baleseti statisztikájával zárul az esztendő.

Az intézkedési kultúraváltás részeként a rendőrség vállalást tett a közlekedők irányába az előre bejelentett, jól látható módon végzett kontrollálásokkal. Remélte, hogy ez az előzékeny gesztus – korrekt partneri kapcsolatot feltételezve – jogkövető közlekedési magatartást vált ki. Mára bebizonyosodott, hogy a rendőrség e vállalásával egyre inkább magára marad – erősítették meg a police.hu-n. Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a közlekedők jogkövetési hajlandósága: a baleseti számok – és a mögöttük húzódó jogsértések – változatlan rendőrségi gyakorlat és ellenőrzési intenzitás mellett, nőttek. Az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzések nem jelentenek általános visszatartó erőt. A közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van, és esetleges mulasztásának elmarasztalás lehet a következménye. A rend­őri intézkedési kultúra nem szakadhat el a valóságtól. A közlekedési helyzet javítása, a balesetek számának csökkentése érdekében a rendőrség a jogszabályok által biztosított keretek között szükségesnek látja az ellenőrzési módszerek, eszközök bővítését. Mivel jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz nem határozza meg, hogy az ellenőrzéshez használt készüléket a közlekedők számára jól láthatóan kell elhelyezni, ebből az is következik, hogy azok akár rejtve is használhatók. Egyes kiemelt jogsértések elkövetésekor más is utazik a járműben, így az utasoktól is elvárható, hogy a saját biztonságuk érdekében felhívják a járművezető figyelmét a jogkövető magatartásra.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatánál megerősítették: az elkövetkező időszakban a rendőrség közlekedésrendészeti akciókkal és kampányokkal lép fel a legveszélyesebb közlekedési magatartások ellen és az olyan jogsértések feltárásáért, amelyeknek a közlekedésbiztonsági helyzet alakulására kiemelt jelentősége van (például: sebességtúllépés, ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés, a gyorsforgalmi utakon a leállósáv használatára vonatkozó szabályok megtartásának, a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése). A programok között prioritást élvez a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek, a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és a motorkerékpárosoknak a védelme. Az ellenőrzések célja nem a bírságbevételek növelése, hanem a negatív folyamatok megfékezése, a közlekedésbiztonsági helyzet javítása. Mindannyiunk közös érdeke, hogy kevesebben sérüljenek meg vagy veszítsék életüket az utakon.

ÉKN

Etikusan kontrollálnak

Már korábban megkezdték civil autók bevetésével is a közlekedési ellenőrzést.

– Ennek keretében nem csak a gyorshajtást szankcionáljuk, hanem például azt is, ha valaki nem veszi figyelembe a tilos jelzést, vagy szabálytalanul használja a gyorsforgalmi út leállósávját. Hangsúlyozandó, hogy továbbra is etikus módon, a nemzetközi, az európai gyakorlatnak megfelelően hajtjuk végre az ellenőrzéseket. Olyan helyeken, időben és módon koncentráljuk a sebesség-ellenőrzéseket, ahogy azt a közlekedés biztonsága megkívánja.

Szubjektív

Diego Maradonát nehéz követni. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fizetett nagykövete a mexikói másodosztályú Dorados de Sinaloa edzője lett, miközben a fehérorosz Dinamo Bresztnél megmozgatnak minden követ, hogy ismét lássák az elnöküket. Az argentin világklasszis olyan, mint a mobil traffipax: hol itt, hol ott bukkan fel. Szippantsunk mély levegőt, és legyünk éberek! Aki sebesen túllépi a határt, drága fotón szerepelhet. S hiába porzik el, mint Maradona, adózhat a féktelen száguldás emléke előtt.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!