Magyarország

2018.09.11. 13:44

Yorki herceg: a státusz változik, a kapcsolatok maradnak

Budapest - Az Egyesült Királyság státusza a közeljövőben változni fog, de Nagy-Britannia továbbra is a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére törekszik európai szomszédjaival - mondta András yorki herceg kedden egy konferencián Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Budapest - Az Egyesült Királyság státusza a közeljövőben változni fog, de Nagy-Britannia továbbra is a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére törekszik európai szomszédjaival - mondta András yorki herceg kedden egy konferencián Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

"Nekünk és Magyarországnak egyaránt komoly történelmi múltunk van a szak- és közigazgatásban. Azt tapasztaltuk, hogy ha a közösségeket bevonjuk a párbeszédbe, sokkal jobb eredményeket tudunk elérni a közszolgálati feladatok ellátásában, és ezeket a közösségek maguknak fogják érezni" - mondta a herceg a Társadalmi érték és felelősség a közszférában című angol-magyar műhelykonferencián.

Mint fogalmazott, amit a közigazgatásban teszünk, azt nagy gonddal kell végeznünk, különösen a közszolgálat területén szükséges figyelemmel dolgozni.

Hozzátette: az Egyesült Királyság és Magyarország a közszolgálati kutatások szintjén nagyon közeli kapcsolatokat tud kiépíteni egymással. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megtalálni azokat az újabb területeket, amelyekben konkrét együttműködést sikerül kialakítani.

"Nagy szükség van olyan műhelybeszélgetésekre, mint a mostani, mert ez jó lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére, információk, ötletek megosztására egymással. Kölcsönösen előnyös együttműködések tudnak így kialakulni" - hangsúlyozta András yorki herceg.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében azt mondta, a társadalmi problémák hatékonyabb megoldása érdekében a közigazgatási intézményeknek szabad és szükségszerű is átlépniük a bürokratikus korlátokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézményeknek és a üzleti szféra szereplőinek is felelősséget kell vállalniuk alkalmazottjaikért, és mindent el kell követni a diszkriminációmentes foglalkoztatás, illetve a munkavállaló- és családbarát munkahelyek kialakítása érdekében.

Nyikos Györgyi, az NKE nemzetközi rektorhelyettese azt emelte ki köszöntőjében, hogy a gazdasági és társadalmi szektorok között kialakult korábbi munkamegosztás már nem alkalmas napjaink nemzeti és globális problémáinak megoldására. Hozzátette: egy új mechanizmusra van szükség, amely képes összekapcsolni az erőfeszítéseket olyan nagy horderejű problémák megoldására, amilyen a környezetmegóvás, a klímaváltozás visszafogása, az igazságtalan társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetése.

András yorki herceg kétnapos látogatáson tartózkodik a magyar fővárosban. A keddi konferencia megnyitóján jelen volt Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni misszióvezetője is. A rendezvény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Birminghami Egyetem együttműködésében valósult meg.

II. Erzsébet brit királynő harmadik gyermeke az NKE-konferencia után ellátogatott Magyarország első integrált edzőtermébe, a budapesti Suhanj! Fitnessbe, ahol fogyatékossággal élő és ép sportolók közösen edzhetnek.

András yorki herceg délután, látogatása zárásaként részt vesz az általa 2014-ben alapított Pitch&Palace nemzetközi startup verseny első magyarországi döntőjén, ahol a magyarországi tudományos és technológiai startup közösség képviselteti magát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!