Magyarország

2018.10.28. 16:51

Zöld hulladékból komposzt

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A különböző hulladékokat rétegben helyezzük a komposztba.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A különböző hulladékokat rétegben helyezzük a komposztba.

Az őszi takarítás következtében rengeteg zöld hulladékunk keletkezik, ezek mind mehetnek a komposztálóba. Érdemes azonban minél vegyesebb komposztot létrehozni. A különböző hulladékokat rétegben helyezzük a komposztba, melyeket egy-egy vékony (2–3 centiméter) földréteggel érdemes elválasztani egymástól. Így a komposzt mindig nedves marad, miközben le is nyomja, tömöríti is a halmot. Nagyon sokat gyorsít a komposztálás folyamatán, ha a levelek, gallyak aprítva kerülnek a halomra. Ehhez használhatunk metszőollót, de a leggyorsabb, ha szecskázót használunk. Esetleg gazdaboltokban kapható komposztgyorsítóval is megszórhatjuk a halmot, így akár néhány hónap alatt kész komposztunk lehet. A komposztálódás egyébként egy olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait humuszszerű anyaggá alakítja át. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer. A lezajló folyamat a biológiai oxidáció, valamint a földlakó élőlények tevékenysége, mely a szerves anyagokat lebontja.

További tanácsok

A szabad gyökerű sövénynövények (például fagyal) ültetésének is most van az ideje. A fák, cserjék rossz irányba vagy egymást keresztező ágait metsszük le. Az egy centinél nagyobb átmérőjű sebeket mindig kezeljük fasebgéllel. A bokrokról lemetszett ágakból dugványokat nevelhetünk. Ha egy örökzöld nem jó helyen van, most lehet átültetni. Rózsákat is ültethetünk még, lesz idejük gyökeret ereszteni a fagyok beállta előtt. Gyepet is nyírhatunk október végéig.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!