Magyarország

2018.11.28. 17:59

Gulyás: örömteliek a magyar foglalkoztatási adatok

Budapest - A kormány örömmel fogadta a legfrissebb magyarországi foglalkoztatási adatokat - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Budapest - A kormány örömmel fogadta a legfrissebb magyarországi foglalkoztatási adatokat - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a kormány örömmel állapítja meg, hogy sikerült azt a korábban elképzelhetetlennek hitt rekord foglalkoztatottságot elérni, hogy ma több mint 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormányülésen a pénzügyminiszter tájékoztatást adott a versenyképességi jelentésről. Gulyás Gergely jelezte, a versenyképességet javító akcióterv elemeiről most csak tárgyaltak, döntés ezekről jövő év első felében várható.

Elmondta, a rendszerváltás óta most először jöttek olyan foglalkoztatási adatok, amelyek szerint 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon, 57 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.

Hangsúlyozta, hogy ezekben a statisztikákban csak azok szerepelnek, akik Magyarországon vállaltak munkát és itt is adóztak. Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a munkanélküliségi ráta az egy évvel ezelőttihez képest 0,3 százalékkal 3,7 százalékra csökkent, szintén csökkent a közfoglalkoztatottak száma, és 360 ezres munkaerő-tartaléka van az még az országnak.

Az adatok összességében azt mutatják - emelte ki -, hogy a 2010-ben 56 százalékon álló foglalkoztatási ráta mostanra 70 százalékra emelkedett.

A többlettúlóra-szabályozás tervezett változtatásával kapcsolatban a miniszter azt mondta: a kormány csak olyan módosító javaslatot támogat, amely garantálja azt, hogy a jelenlegi keretek között többletmunkára csak a munkavállaló beleegyezésével kerülhet sor. A jelenlegi szabályok most is védik a munkavállalót, ha nemet mond a többlettúlórára - jelentette ki. Mint mondta, a túlórapénzek egy éven túli elszámolását sem tartja helyesnek a kormány.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy január elsejétől 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Közölte, a kormány folyamatos követi az inflációs adatokat, és ha kell korrigálni fog.

A kórházak adósságáról közölte: a kormány kész kifizetni a felhalmozott adósságok egészét vagy egy részét akkor, ha a kórházak megfelelnek a "gondos gazdálkodás" feltételeinek.

"Minden esetben azt szeretnénk vizsgálni, és azt szeretnénk, ha személyi következményei lennének annak, ha valahol a gazdálkodási követelményeknek nem felelnek meg, hiszen közpénzről beszélünk - fogalmazott.

A Honvédkórház koraszülött-ellátásáról a miniszter kérdésre azt mondta, az egészségügyi államtitkárság feladata, hogy megszervezze az ellátást.

"A kormány azt az elvárást fogalmazza meg az egészségügyi államtitkárság felé, hogy mindenhol magas színvonalon kell az egészségügyi ellátást biztosítani. Azt, hogy ezt hol, milyen formában oldja meg, az az államtitkárságra tartozó kérdés" - fogalmazott. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány tárgyalta és fontos döntések születtek a magyar falu programmal kapcsolatban. A program részleteiről Gyopáros Alpár kormánybiztos ad majd tájékoztatást vasárnap vidéken.

December 24. munkaszüneti nappá nyilvánításával kapcsolatban a miniszter azt mondta, a kormány legutóbbi döntése értelmében nagypéntek lett munkaszüneti nap, és a gazdaság számára minden egyes szünnap kiesést jelent, ezért "megértést kérnek a további követelésekkel szemben".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!