Magyarország

2018.11.28. 15:58

Médiatanács: rossz korhatár-besorolás miatt bírságolták a Rádió 1-et

Budapest - A Rádió 1 Balázsék című műsorának rossz korhatár-besorolása miatt fél millió forintra bírságolta a médiatanács a rádió szolgáltatóját - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán az MTI-vel.

Budapest - A Rádió 1 Balázsék című műsorának rossz korhatár-besorolása miatt fél millió forintra bírságolta a médiatanács a rádió szolgáltatóját - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a testület állampolgári bejelentés nyomán indított vizsgálatot a Balázsék című, július 9-én, valamint augusztus 21-én reggel sugárzott adása miatt. Azt írták: a műsorszám olyan "deviáns témával" - szexuális kapcsolat létesítése állatokkal - és annak fizikai megvalósíthatóságával foglalkozott, amelyet megfelelő élettapasztalat hiányában a 12-16 év közötti korosztály tagjai tévesen értékelhettek.

Ezért azt a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni, kizárólag a 21 óra és hajnali 5 óra közötti idősávban. A besorolási hiba miatt a médiatanács félmillió forintra bírságolta a rádió szolgáltatóját.

Az NMHH szerint a jogsértés azért is "különösen súlyos, mert a széles körben elérhető műsorszámok befolyásoló hatása kifejezetten erőteljes, és a média által felkínált modelleket a serdülők kritika nélkül képesek befogadni". Mint megjegyezték: "a könnyed és viccesnek szánt előadási stílus miatt a kifogásolt tartalom félreérthető lehetett a kisiskolás korú hallgatók számára".

A rádiók és a televíziók maguk kötelesek besorolni műsoraikat - bizonyos kivételekkel - a médiatörvény által meghatározott korhatár-kategóriákba, ezt a médiatanács saját, utólagos médiafelügyeleti tevékenységének keretében vagy állampolgári bejelentésre is ellenőrizheti hivatalból. A médiatanács bírság kiszabásakor minden esetben az arányosság és a fokozatosság elve alapján, az ügy összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét - emelte ki az NMHH.

A médiatanács további rádiós döntéseket is hozott. Honlapján közzétette a Dunaújváros 99,1 MHz rádiós frekvencia közösségi jellegű pályázati felhívásának tervezetét, amelynek nyilvános meghallgatását várhatóan december 19-én tartja a hatóság. A Dél-Budapest 90,9 MHz-es körzeti rádiós pályázati eljárás alaki vizsgálatának keretében a testület hiánypótlásra szólította fel az egyedüliként pályázó Magyar Jazz Rádió Kft.-t.

A tanács hozzájárult, hogy a P1 Rádió Kft. és a B&T Szolgáltató Kft. - hatvan nap halasztással - legkésőbb január 28-án kezdje meg médiaszolgáltatását a Pécs 101,7 MHz körzeti, valamint a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi frekvenciákon. A budapesti vételkörzetű Rock FM kevesebb közszolgálati műsorszámot tett közzé a törvényi előírásokhoz képest, ezért a médiatanács felhívta a rádió szolgáltatóját a jogszerű magatartásra és a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra - olvasható az NMHH közleményében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!