Magyarország

2018.11.09. 13:38

OTP: dinamikusan nő a hitelezés

Budapest - Az OTP Bank hitelezése mind csoportszinten, mind az anyabank tevékenységét tekintve dinamikusan nő - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az OTP Csoport 2018. harmadik negyedéves eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen pénteken Budapesten.

Budapest - Az OTP Bank hitelezése mind csoportszinten, mind az anyabank tevékenységét tekintve dinamikusan nő - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az OTP Csoport 2018. harmadik negyedéves eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen pénteken Budapesten.

Kiemelte: a konszolidált teljesítő hitelállomány az idei harmadik negyedévben 4 százalékkal bővült, ezzel az idei év első kilenc hónapjában 839 milliárd forinttal emelkedett az árfolyamhatástól megtisztítva. Magyarországon minden fő szektorban nőtt a teljesítő hitelek állománya, a vállalati és kkv hitelportfólió együttesen 27 százalékkal bővült éves szinten.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: az anyabank esetében a jelzáloghiteleken belül a lakáshitelek éves szinten 11 százalékkal bővültek. A leánybankok közül éves összevetésben az ukrán, orosz és a szerb fogyasztási hitelportfóliók nőttek látványosan.

Jelezte: a hitelvolumenek dinamikus növekedésének eredményeként a bankcsoport hitel/betét mutatója 72 százalékra emelkedett.

Bencsik László kiemelte: ha az újonnan folyósított lakossági hiteleket nézzük, az idei első kilenc hónapban a magyarországi hitelezés kimagaslóan, éves szinten 46 százalékkal bővült, míg a személyi hitelek állománya 55 százalékkal emelkedett. A személyi hitelek nyújtásában az OTP ukrajnai leánybankja egyedülálló, 96 százalékos növekedést produkált az idei első háromnegyed évben.

Bencsik László elmondta: az OTP csoporton belül a nettó kamatrés tovább csökkent, a tavalyi 4,56 százalékról 4,3 százalékra mérséklődött az első kilenc hónapban, de negyedéves összehasonlításban enyhén, 5 bázisponttal a második negyedévi 4,25 százalékról 4,3 százalékra emelkedett.

Elmondta: az OTP magyarországi tevékenysége során a bank 30,1 százalékos piaci részesedést ért el a jelzáloghitelek szerződéses összegeiből az első kilenc hónapban. Az elmúlt évhez képest emelkedett a bankcsoport piaci hányada a lakossági megtakarításokból is, a 2017-es 31,1 százalékról 31,7 százalékra nőtt az idei első kilenc hónapban.

A vezérigazgató-helyettes jelezte: a program indulása óta az OTP-n keresztül folyósított családi otthonteremtési kedvezmény (csok) együttes összege az idei első háromnegyedév végére 109 milliárd forintra emelkedett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!