Magyarország

2018.12.13. 12:21

Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét

Budapest - A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest - A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszter szerint a migránsvízumról szóló európai parlamenti (EP) döntés szembemegy a józan ésszel.

A kormány elkeseredéssel fogadta az EP döntését, nem ért egyet vele, és úgy látja, hogy az európai demokrácia állapotáról szomorú képet fest, hogy miután egyszer az EP-ben már elutasították ezt a javaslatot, "látszatmódosításokkal" ismét dönteni kellett róla, és az EP migrációbarát többsége végül elfogadta - fejtette ki a tárcavezető.

Szerinte az EP azt igyekszik megkönnyíteni, hogy ha valaki - akár visszaélésszerűen - menedékjogi kérelmet nyújt be, akkor az illető Európába érkezhessen.

"Minden olyan megoldást ellenzünk, amely nem Európán kívüli döntéshozatalt tesz lehetővé a menekültstátusszal kapcsolatosan" - jelentette ki kérdésre.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy a kormány kifejezte együttérzését a keddi strasbourgi, migrációs hátterű terrormerénylet ügyében Franciaországgal és az áldozatok hozzátartozóival.

Szerdán a kormány mellett a nemzetbiztonsági kabinet is ülésezett, és arról döntött, hogy Budapesten és a nagyobb városokban megerősítik a járőrszolgálatot, páncélozott járművek kivezényléséről is határoztak nagyobb karácsonyi vásárok helyszínére. A kabinet mindent megtett, hogy a karácsony előtti készülődés a közterületeken is nyugodt körülmények között, biztonságban történhessen - tájékoztatott.

A Miniszterelnökség vezetője kitért továbbá arra, hogy a csütörtökön kezdődő EU-csúcs egyik fontos témája lesz a hétéves uniós költségvetés, amellyel kapcsolatban a kormány szintén elkeseredéssel fogadta, hogy az európai bizottsági költségvetési előterjesztés migrációról, határmenedzsmentről szól.

A magyar kormány szerint a migrációt nem menedzselni kell, hanem azt kellene kimondani egyértelműen, hogy megállítani szükséges - közölte Gulyás Gergely.

A Brexittel kapcsolatos kérdésre azt felelte: Magyarország egy szabályozott brit kilépésben érdekelt, ha már a brit választók a Brexit mellett döntöttek. Ha a szabályozott keretekhez hozzá tud járulni az Európai Tanács, akkor a magyar miniszterelnök ezt nyilván támogatni fogja - jelezte.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!