Magyarország

2019.02.07. 17:38

Munkavégzés otthonról

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A home office nagy önkontrollt igényel, jó idő- és feladatbeosztást.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A home office nagy önkontrollt igényel, jó idő- és feladatbeosztást.

Mennyire népszerű manapság az otthoni munkavégzés, divatosabb nevén home office? Milyen munkakörökben engedhetik meg a cégvezetők, hogy dolgozóik otthonról „húzzák az igát”?

Kérdéseinkre Szilágyi-Bécsi Tímea, a megyeszékhelyen is irodát működtető Int-Solution Kft. ügyvezető igazgatója igyekezett válaszokat adni.

Gyorsabb válaszok

– Sok mindentől függ, hogy működik-e, egyáltalán igénylik-e a dolgozók a home office-t. Jellemzően, amikor betanulási időszak van, akkor biztosabbnak érzik a munkavállalók, ha bent dolgoznak az irodában, mert ha bármi kérdésük lenne vagy elakadnának, akkor gyorsan megkaphatják a választ és a segítséget. Ha már szereztek némi gyakorlatot és magabiztosságot, akkor hamarabb felmerülhet az igény az otthoni munkavégzésre – kezdte lapunk tájékoztatását a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég vezetője.

– A személyiségtől is függ, hogy ki mit szeret. Volt olyan kollégám, aki egyáltalán nem preferálta az otthoni munkavégzést, mert szüksége volt a társaságra, az irodai légkörre ahhoz, hogy hatékonyan tudjon dolgozni. Függ attól is, hogy ki hogyan tudja beosztani az idejét, mennyire képes fókuszálni a munkára. Sokszor előfordul, hogy az otthoni környezetben jobban elkalandozik a figyelem – vélekedett Szilágyi-Bécsi Tímea, majd hozzátette: egyre több munkáltató ad lehetőséget az otthoni munkavégzésre, természetesen megfelelő szabályozás mellett. Fontos, hogy otthonról hogyan tud valaki felcsatlakozni a munkahelyi szerverre, mennyire tudnak biztonságos környezetet biztosítani, hogy ne álljon fent az adatvesztés vagy a kiszivárgás veszélye.

– A szoftverfejlesztők körében fordul elő gyakrabban a home office, főleg azért, mert sokszor a munkáltató több száz, vagy akár ezer kilométerrel távolabb van. Mindenképp fontos, hogy ha valaki otthonról dolgozik, akkor képes legyen meghúzni a határvonalat a munkaidő és a szabadidő között. Ez nagy önkontrollt igényel, jó idő- és feladatbeosztást. Nálunk is vannak olyan esetek, amikor a kolléga otthonról dolgozik. Főleg akkor, ha nagyobb mennyiségű adminisztrációs feladata van, amihez nyugalomra van szüksége – említette az Int-Solution ügyvezetője, aki szerint a gyesről visszatérő anyukáknak is egyre gyakrabban biztosítanak arra lehetőséget, hogy a munkaidejük egy részét otthonról teljesítsék.

A fővárosban bevált

A nyíregyházi születésű Mészáros Tímea évek óta a fővárosban dolgozik. Mint azt lapunknak elmondta: a home office intézménye náluk már egy jól bejáratott és bevált dolog.

– Mi akkor megyünk home office-ra, amikor csak akarunk. Mivel a cégvezetés a dolgozók kiválasztásakor felelősségteljesen jár el, ezért nem él vissza senki sem a lehetőséggel. Ennek a lehetőségnek főként a kisgyerekes szülők örülnek – mondta lapunknak az account ­managerként dolgozó, nyíregyházi származású Mészáros Tímea.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!