Magyarország

2019.03.10. 12:55

Előbújt a nap, itt a tavasz, beindul az élet a kertekben

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Március elején a legsürgősebb feladat a díszfák és díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Március elején a legsürgősebb feladat a díszfák és díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése.

A mi éghajlatunk alatt a tavasz kezdete és vége szinte kiszámíthatatlan: az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy ez az évszak sokkal rövidebb, mint korábban volt. A hideg téli hetek után egyszer csak kisüt a nap, felmelegedik a légkör és betölti a kert, a rét, a szántóföld levegőjét a tavaszi föld semmivel össze nem hasonlítható, lágy illata!

Kisebb a kockázat

Ezért kell a kertészkedő embernek és családjának sietve elvégezni a tavaszi munkákat. Mégpedig inkább korábban, mint később, mert a sok évtizedes tapasztalat azt bizonyítja, hogy a korai ültetés, metszés, magvetés és palántázás kisebb kockázattal jár, mint az elkésett, pláne a soha el nem végzett ápolás.

Ennek a szabálynak a törvényszerűségét mindenki ismeri, aki élőlényekkel foglalkozik: a vakbélgyulladást is haladéktalanul meg kell műteni és a kutyát is kölyökkorában kell rászoktatni a szobatisztaságra! Tessék figyelemmel kísérni a meteorológiai előrejelzéseket és elkezdeni mielőbb a munkálkodást, mert az idejében elvégzett kerti munka a legjobb biztosítéka a gazdag nyári és őszi termésnek!

Március elején a legsürgősebb feladat a gyümölcsfák, a díszfák és díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése, de ne feledkezzenek meg ezek alapos megöntözéséről sem, mert folyamatos és bőséges vízellátás nélkül a csemeték nem gyökeresednek meg.

Sok munkát követelnek ilyenkor az idősebb, termő gyümölcsfák. Ezek törzsét és vastagabb ágait a kertészek a téli, kellemesebb időjárású napokon szokták megtisztogatni a felváló kéregpikkelyektől, amelyek alatt a kár­tevők tojásainak és a gombás betegségek spóráinak a tömege telel át. Most a koronaritkítás ideje következett el, amikor a sűrűn álló, az egymást keresztező és egymással rivalizáló ágrészeket és vesszőket kell tőből kimetszeni. Csak így érhetjük el, hogy minden gyümölcsöt elegendő napsütés érjen és ízletes termést hozzanak létre.

Elkerülhetetlen márciusi munka a kert minden lombhullató növényének, sőt minden fából készült tárgyának (kerítés, kapu, oszlopok stb.) lemosó permetezése. Erre a célra igen alkalmas a kereskedelemben beszerezhető, kénnel vegyes bordói lé, amelyet 1 százalékos töménységben kell a növényekre permetezni. Ez a szer teljesen környezetbarát, emberre, állatokra, növényekre nézve veszélytelen, de valamennyi gombás megbetegedést megelőz.


[related-post post_id="4160572"]

[related-post post_id="4137843"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!