Akadályozta a kapcsolattartást

2020.01.08. 13:26

A nagyszülőnek is joga van a „láthatásra”

A Mátészalkai Járási Ügyészség kiskorúval való kapcsolattartás akadályozásának vétsége miatt a napokban emelt vádat az ellen a nő ellen, aki kormányhivatali határozat ellenére évek óta akadályozza a gyermeke és az elvált házastársa szülei közötti kapcsolattartást.

A kocsordi nő és férje házasságát a Mátészalkai Városi Bíróság 2012-ben bontotta fel, és az akkor 2 éves gyermeket az édesanyánál helyezte el. A kapcsolattartás nem volt zökkenőmentes, ezért a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatal 2016-ban az apai nagyszülők és a gyermek közötti láthatást úgy szabályozta, hogy a nagyszülők minden hónap első szombatján Mátészalkán, a Család- és Gyermekjóléti Központban találkozhatnak szakember jelenlétében az unokájukkal, akit az édesanya köteles oda elvinni, majd a harmadik alkalomtól magára is hagyni.

A vádlott az évek alatt csupán néhány alkalommal jelent meg a gyermekkel a kapcsolattartás helyszínén, és akkor sem volt hajlandó a kisfiút a nagyszülőkkel és a segítővel egyedül hagyni. Folyamatosan akadályozta a kapcsolattartást, és a gyermeket sem készítette fel megfelelően a találkozásokra, ezért őt a kormányhivatal többször meg is bírságolta.

Nemcsak a szülőt, hanem a nagyszülőt is megilleti a gyermekkel való kapcsolattartás joga. Amennyiben ezt a szülő nem biztosítja önszántából, a kormányhivatalhoz lehet fordulni, amely határozatával, annak be nem tartása esetén pedig bírságolással megpróbálja azt kikényszeríteni. Amennyiben ez sem vezet eredményre feljelentés is tehető kiskorúval való kapcsolattartás akadályozásának vétsége miatt.

A kapcsolattartást akadályozó kocsordi nő ügyében a Mátészalkai Járásbíróság fog dönteni.

- Dr. Borsodi-Buss Emese, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!