Miskolc hírei

2011.01.28. 17:08

Illés Zoltán: Felsőzsolca után Miskolcot is meg kell védeni az árvíztől

<p>Megkezdődött a mederkotrás a Sajón Sajópetri és Sajólád környékén, pénteken. Ez a munka az első eleme annak az árvízi megelőzési beruházásnak, amire összesen 7,5 milliárd forintot szán a kormány.</p>

Illés Zoltán a Független Hírügynökségnek azt mondta: az árvízi megelőzést szolgáló munkálatokra, vagyis a megyében elvégzendő feladatokra - mederkotrásokra, töltésmagasításokra és -hosszabbításokra, körtöltések-, valamint záportározók építésére - összesen 7,5 milliárd forintot szán a kormány. A pénzt a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja. A munkálatokat három szakaszra bontották: a legsürgősebb feladatokat idén március 31-éig végzik el, a fennmaradt beruházásokat július elejéig hajtják végre, majd ezután következnek a további munkák, amibe beletartozik például Miskolc megvédése is az árvíztől.

Illés Zoltán hozzátette: hosszas előkészítés eredményeként kezdhették meg pénteken a mederkotrást a Sajón. Ezután a Hernádon és a Bódván is végeznek hasonló munkálatokat, a három folyón összesen negyven kilométer szakaszt tisztítanak ki, a tervek szerint több százezer köbméter kavicsot távolítanak el a medrekből. A kivitelezés során a természetvédelmi érdekeket is figyelembe veszik. A munka értéke félmilliárd forint, a helyszínen a gépek mellett közmunkások is dolgoznak - fűzte hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta: a közeljövőben tervezett 26 beruházásból 22-ben már lezajlott a teljes előkészítés, három esetben hiánypótlást rendeltek el, egyet pedig kivettek a költségvetésből. A sajóecsegi körtöltést ugyanis végül nem hazai, hanem európai uniós forrásból építik meg.

A Sajó völgyét érintő, legsürgősebb beruházások után következnek tavasszal a megye más, eső-, vagy árvíz által veszélyeztetett településeinek megvédése. Ezt követően azonban meg kell oldani azt is, hogy Felsőzsolca után Miskolc keleti része is védve legyen egy esetleges árvíztől - közölte Illés Zoltán. Mint elmondta, ennek érdekében a borsodi megyeszékhely határában felépült bevásárlóközpontok miatt feltöltött területet vissza kell bontani.

Ha sikerül az áruházak és az M30-as autópálya közötti részen biztosítani a víz lefolyását a felöltés elhordásával, valamint a régi hármas út mintegy 300 méterének lábazat alá helyezésével, akkor nem kell lebontani a kereskedelmi központokat - fogalmazott az államtitkár. Hangsúlyozta: ennek a lehetőségeit még vizsgálják. Az autópályát a város északi részével majdan összekötő úgynevezett Bosch úttal kapcsolatban Illés Zoltán elmondta: annak megépítéséhez csakis akkor járul hozzá, ha azt is lábazat alá helyezik annak érdekében, hogy ne duzzas sza vissza az ártérbe kilépő vizet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!