Miskolc hírei

2011.11.15. 14:12

Napról napra sűrűbb a levegő

Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Putnok - Egyre magasabb a szállópor-koncentráció a Sajó-völgyében.

Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Putnok - Egyre magasabb a szállópor-koncentráció a Sajó-völgyében.

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere hétfőn elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert a levegő szállópor-koncentrációja vasárnap túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, hétfőn pedig a riasztási határértéket is meghaladta a Búza téren, valamint a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon.

Valószínűleg hasonló lenne a helyzet Putnokon is, ahol hétfőn egész nap jelentősen túllépte a riasztási küszöbértéket a levegő szállópor-koncentrációja, azonban hétfőn este tíz és kedd délelőtt 10 óra között a mérőállomás nem szolgáltatott adatokat. Sajószentpéteren vasárnap a tájékoztatási, hétfőn pedig a riasztási küszöböt is meghaladta a porkoncentráció, míg Kazincbarcikán vasárnap és hétfőn egyaránt a riasztási küszöb fölötti szállópor-koncentrációt mért a légszennyezettségi mérőhálózat állomása – így itt a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetése vált indokolttá.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát akkor rendelik el, ha a levegő szállópor-tartama két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogrammot köbméterenként, a riasztási fokozat bevezetésének feltétele pedig az, ha egymást követő két napban a 100 mikrogramm per köbméter porkoncentráció fölött mérnek a műszerek.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!