Mozi

2012.05.26. 17:23

Szerelem, barátság és kaland a Mississippin

Technikai hiba miatt tört ki taps és füttyögés az utolsó versenyfilm a Mud vetítésén. A film közepe felé zöld csíkok jelentek meg a képen, de az átmenetei technikai zavart hamar elhárították és nem vont le semmit a film értékéből.

Technikai hiba miatt tört ki taps és füttyögés az utolsó versenyfilm a Mud vetítésén. A film közepe felé zöld csíkok jelentek meg a képen, de az átmenetei technikai zavart hamar elhárították és nem vont le semmit a film értékéből.A mindössze harmincnégy éves Jeff Nichols harmadik nagyjátékfilmje gyönyörűen fényképezett szerelmi történet sok kalanddal a Mississippi vidékéről. A történetet ugyan maga a rendező Jeff Nichols jegyzi, de nem tagadja, hogy sokat merített kedvenc írója Mark Twain sztorijaiból, elsősorban a Tow Sawyer kalandjaiból és a Huckleberry Finnből.

Nichols első nagyjátékfilmjével a Fegyverek és emberekkel már megfordult Budapesten a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol alkalmam volt a közönségtalálkozót moderálni vele és a fesztivál során többször is beszélgetni az akkor még csak ígéretes elsőfilmessel. Nichols már akkoriban is és a mostani Cannes-i sajtókonferencián is sokat mesélt arról, mennyire vonzódik az Egyesült Államok déli részéhez, a hatalmas folyóvidékhez és az itt születő történetekhez, amiben ő maga is felnőtt és amit olyan autentikusan képes ábrázolni. Ez a hiteles ábrázolásmód vonzotta Reese Witherspoont is, noha neki csak kis szerep jut a filmben, de mivel ő is erről a vidékről származik rögtön érezte, hogy erre nem mondhat nemet, mert nagyon kevésszer látja szülővidékét úgy ábrázolva a vásznon, amilyen az valójában.

Kiemelkedő Matthew McConaughy

A filmben feltűnik a színész/drámaíró  Sam Shepard is. Nichols kifejezetten őrá írta a magányos mesterlövész szerepét és nagyon boldog volt, amikor Shepard igent mondott a felkérésre, de még ennél is nagyobb elismerés volt számára, hogy Shepard azt üzente neki, olyan remek a szövegkönyv, hogy egy sort sem változtatna rajta.

Kiemelkedő Matthew McConaughy a címszereplő Mud bőrében. Conaughyt a The Paperboyban és a Mudban nyújtott alakításai alapján méltán tartják a fesztivál felfedezésének, annak ellenére, hogy már régóta van a szakmában, de most végre olyan lehetőségeke kapott, amiben valóban megmutathatta, hogy mire is képes. Számomra az igazi felfedezés mégis a két gyerekszereplő Tye Sheridan és Jacob Lofland volt. Tyet már tavaly láthattuk Terrence Malick Arany Pálmás filmjében Az élet fájában, Jacobnak viszont még ez volt első szereplése. A szereplőválasztással kapcsolatban Nichols elmondta, hogy számára nagyon fontos volt, hogy erről a vidékről találjon szereplőket és ez különösen a fiúkra vonatkozott. Nem akarta, hogy Los Angelesből importáljanak gyerekszereplőket, mert ezek a srácok valóban az itteni dialektust beszélik, talpraesettek, nem riadnak vissza semmitől és otthonosan mozognak a természetben. Conaughy elmondta, hogy a karaktere és a fiúk közt a történet szerint szövődő barátság nem csak a kamera előtt fűződött szorosra, de a felvételek közben is nagyon közeli haverság alakult ki közöttük. Sokat viccelődtek és igazi barátokká váltak az együtt töltött munkanapok során.

Váró Kata Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!