Mozi

2012.05.26. 17:23

Szerelem, barátság és kaland a Mississippin

Technikai hiba miatt tört ki taps és füttyögés az utolsó versenyfilm a Mud vetítésén. A film közepe felé zöld csíkok jelentek meg a képen, de az átmenetei technikai zavart hamar elhárították és nem vont le semmit a film értékéből.

Technikai hiba miatt tört ki taps és füttyögés az utolsó versenyfilm a Mud vetítésén. A film közepe felé zöld csíkok jelentek meg a képen, de az átmenetei technikai zavart hamar elhárították és nem vont le semmit a film értékéből.A mindössze harmincnégy éves Jeff Nichols harmadik nagyjátékfilmje gyönyörűen fényképezett szerelmi történet sok kalanddal a Mississippi vidékéről. A történetet ugyan maga a rendező Jeff Nichols jegyzi, de nem tagadja, hogy sokat merített kedvenc írója Mark Twain sztorijaiból, elsősorban a Tow Sawyer kalandjaiból és a Huckleberry Finnből.

Nichols első nagyjátékfilmjével a Fegyverek és emberekkel már megfordult Budapesten a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol alkalmam volt a közönségtalálkozót moderálni vele és a fesztivál során többször is beszélgetni az akkor még csak ígéretes elsőfilmessel. Nichols már akkoriban is és a mostani Cannes-i sajtókonferencián is sokat mesélt arról, mennyire vonzódik az Egyesült Államok déli részéhez, a hatalmas folyóvidékhez és az itt születő történetekhez, amiben ő maga is felnőtt és amit olyan autentikusan képes ábrázolni. Ez a hiteles ábrázolásmód vonzotta Reese Witherspoont is, noha neki csak kis szerep jut a filmben, de mivel ő is erről a vidékről származik rögtön érezte, hogy erre nem mondhat nemet, mert nagyon kevésszer látja szülővidékét úgy ábrázolva a vásznon, amilyen az valójában.

Kiemelkedő Matthew McConaughy

A filmben feltűnik a színész/drámaíró  Sam Shepard is. Nichols kifejezetten őrá írta a magányos mesterlövész szerepét és nagyon boldog volt, amikor Shepard igent mondott a felkérésre, de még ennél is nagyobb elismerés volt számára, hogy Shepard azt üzente neki, olyan remek a szövegkönyv, hogy egy sort sem változtatna rajta.

Kiemelkedő Matthew McConaughy a címszereplő Mud bőrében. Conaughyt a The Paperboyban és a Mudban nyújtott alakításai alapján méltán tartják a fesztivál felfedezésének, annak ellenére, hogy már régóta van a szakmában, de most végre olyan lehetőségeke kapott, amiben valóban megmutathatta, hogy mire is képes. Számomra az igazi felfedezés mégis a két gyerekszereplő Tye Sheridan és Jacob Lofland volt. Tyet már tavaly láthattuk Terrence Malick Arany Pálmás filmjében Az élet fájában, Jacobnak viszont még ez volt első szereplése. A szereplőválasztással kapcsolatban Nichols elmondta, hogy számára nagyon fontos volt, hogy erről a vidékről találjon szereplőket és ez különösen a fiúkra vonatkozott. Nem akarta, hogy Los Angelesből importáljanak gyerekszereplőket, mert ezek a srácok valóban az itteni dialektust beszélik, talpraesettek, nem riadnak vissza semmitől és otthonosan mozognak a természetben. Conaughy elmondta, hogy a karaktere és a fiúk közt a történet szerint szövődő barátság nem csak a kamera előtt fűződött szorosra, de a felvételek közben is nagyon közeli haverság alakult ki közöttük. Sokat viccelődtek és igazi barátokká váltak az együtt töltött munkanapok során.

Váró Kata Anna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!