Multimédia

2008.04.17. 09:48

Bárki tervezhet magának ideális amerikai elnököt az interneten

<p>Egy ötletes weboldalon bárki megtervezheti az ideális amerikai elnököt. A Wikipédia című internetes lexikon szerkesztési gyakorlatával azonos módszerrel minden internetező módosíthatja a többiek által írt szöveget.</p>

A www.Wikicandidate08.com oldalon a hozzászólók meghatározhatják az ideális amerikai elnökjelölt nevét, nemét, fotóját, politikai programját. A kitalált jelöltet reagáltathatják a valós vagy virtuális eseményekre.

Az első wikijelöltet egy létező amerikai komikus színészből, Stephen Colbertből formálták meg. A hozzáadott ideális tulajdonságok szerint tud csellózni és mandolinozni, meg akarja oldani a klímaválságot, véget vet a globális szegénységnek.

Percről percre változó életrajzában az állt - akkor, amikor a Független Hírügynökség meglátogatta a weboldalt -, hogy anyja Pinochet chilei diktátor egyik lánya, "és ily módon leszármazottja Attilának, a hunok királyának".

Az ideális amerikai elnökjelöltről szóló sajtóhírek legfrissebbike szerint az aspiráns már nem is férfi, hanem nő, és kedvenc kutyafajtája a tacskó. De nem sokkal később már olyan hír is megjelent az oldalon, hogy az elnökjelölt asszony eredetileg férfi volt, csak átoperáltatta magát.

A wikijelölt oldalnak azonban nem az a célja, hogy hülyéskedésnek adjon helyet. Valójában komoly tudományos programról van szó, amelyről a New Scientist című brit tudományos hetilap szombati számában fog beszámolni.

A tudományos programot a New York-i Cornell Egyetem kutatói dolgozták ki, akik fel akarják tárni az internetes civil társadalom előnyeit és hátrányait.

Elegendő számú részvevő esetén az elnökjelölt profilja valós kívánságlistaként jól fogja tükrözni, hogy a szavazók mit várnának a következő amerikai elnöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!