Multimédia

2008.04.24. 09:40

Három iPhone telefonon játszik az iBand osztrák együttes

<p>Hangszer helyett 3 darab Apple gyártmányú iPhone telefonon játszik - összesen 6 ujjal - az iBand elnevezésű osztrák együttes.</p>

A huszonéves banda februárban tűnt fel a YouTube videócserélő weboldalon, és a "Life is greater than the Internet" című klippjüket már 2,8 millió alkalommal nézték meg az érdeklődők.

Csütörtökön az AFP francia hírügynökség interjút közölt az okostelefonokon játszó együttessel.

A három osztrák - két fiú és egy lány - levágott ujjú kesztyűben szólaltatja meg az érintőképernyőket. Egyikük billentyűs, a másik basszusgitározik, a harmadik dobol. Mindannyian tudnak valódi hangszeren is játszani. Tíz évvel ezelőtt punkegyüttesük volt.

Izgatta őket az Apple iPhone-ja, úgyhogy mihelyt először Amerikában piacra került a készülék, azonnal hozattak maguknak. Aztán elkezdtek kísérletezni a telefon szoftverjeivel.

A parányi érintőképernyőn megjelenhetnek zongorabillentyűk vagy gitárhúrok. Érintésükre a megfelelő hangszer hangja szólal meg. A méretek persze behatárolják a lehetőségeket, zongorázni például csak két ujjal pötyögve lehet, de a gitáron ugyanazon a húron egyidejűleg két különböző hangot is meg lehet szólaltatni, ami viszont az igazi hangszeren lehetetlen.

Az igazi korlát az, hogy a hangerő és a hangszín mindig egyforma, függetlenül az érintés keménységétől, vagy a "billentéstechnikától".

A három osztrák hangsúlyozza, hogy ők nem samplerként, hanem tényleg hangszerként használják a telefont.

A trió tervezi, hogy legalább 10 dalt ír még, és utána hangversenyen is fellép.

Az iBand koncertmeghívást kapott a Melbourne-i Egyetemről, de egyelőre csak az interneten keresztül fog bemutatkozni az ausztrál egyetemistáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!