Multimédia

2008.09.25. 16:25

Szélessávú internetet mindenkinek az EU-ban

<p>Internet-hozzáférést kell biztosítani az Európai Unió minden állampolgárának- derül ki az Európai Bizottság csütörtöki vitaindító jelentéséből.</p>

A Bizottság szerint jelenleg óriási a szakadék az egyes tagállamok között, az országokon belül pedig a városi és vidéki területek között. A tervek szerint 2010-ig az Európai Unió minden állampolgárának elérhetővé tennék a szélessávú internet-hozzáférést.

A szélessávú internet-hozzáférés "az információs társadalomban való részvétel kulcsa és egyben a gazdasági növekedés elengedhetetlen feltétele" - érvelt Viviane Reding, az Európai Unió hírközlésért felelős biztosa a Bizottság új terve mellett. Jelenleg nyolc tagállamban jobban elterjedt a szélessávú internet, mint az Egyesült Államokban - tette hozzá a biztos. Más tagállamokban azonban sokaknak egyáltalán nincs lehetősége szélessávú internethez jutni.

Az Európai Unióban az állampolgárok hét százalékának nincs internet-hozzáférése, 36 százaléknak viszont szélessávú kapcsolata van. Az egyes tagállamok között jelentős különbség van: Dániában, Luxemburgban és Belgiumban száz százalékos a lefedettség, de Romániában például a lakosság több mint 60 százaléka nem juthat szélessávú internet-kapcsolathoz. A városi és a vidéki területek között is nagy az eltérés: Romániában a vidékiek 75 százalékának, Olaszországban 18, Németországban 12 százaléknak nem lehet szélessávú internet-kapcsolata.

A Bizottság többek között úgy próbálja elérni, hogy 2010-re mindenkinek lehessen szélessávú internet-hozzáférése, hogy a televíziózás digitális átállása nyomán felszabaduló sávszélességet egyebek mellett vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásra fordítaná. A csütörtöki jelentésben arról indítanak vitát, hogy szükség van-e újabb intézkedésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!