Multimédia

2011.03.10. 21:34

Veszélyes, mégis kiirthatatlannak tűnik az IE6

<p>Tízesztendős elmúlt a világ legelterjedtebb böngészője, a Microsoft Internet Explorer 6-os változata. Jóllehet már évek óta a 8-as verzió is ingyenesen letölthető, s rövidesen a 9-es kiadás is megérkezik, sokan még ma is az elavult 6-ossal utaznak a világhálón. Ilyen öreg járművel szörfözni pedig a VirusBuster e-biztonsági cég szakértője szerint kimondottan felelőtlenség.</p>

Gyorsan változó korunkban tíz év még egy autónak is sok, nemhogy egy számítógép-programnak. Nem csoda, hogy a Microsoft azzal "ünnepelte" az Internet Explorer 6 - röviden IE6 - tizedik születésnapját, hogy világméretű kampányt indított a kivénhedt böngésző lecseréléséért, s külön webhelyet állított fel a cél érdekében. Az "IE6 visszaszámláló" szájton ( www.theie6countdown.com ) láthatjuk a tízéves szoftver pillanatnyi világpiaci részesedését - februárban 12 százalékon állt -, sőt azt is, hogy egyes fontosabb országokban a szörfösök mekkora hányada ragadt le az IE6 mellett.

Egy ilyen régi - és különösen egy ingyenes - szoftver esetében meglepőnek tűnhet, de tény: Kínában ez az arány 34,5, Koreában pedig 24,8 százalék. Tíz százalék felett van a verziót használók részesedése Indiában, Japánban és Vietnamban is - de ezen már nincs mit csodálkozni, ha hozzátesszük, hogy még a britek 3,5 vagy az amerikaiak 2,9 százaléka is az IE6-tal járja a világhálót. Magyarországról nem közöl adatot a Microsoft, de ezek után valószínű, hogy mi sem jeleskedünk az új verziókra való áttérésben. Ez pedig nem kis kockázatot jelent.

"Közel félezer ki nem javított biztonsági hiba van az IE6-ban, majdnem négyszer annyi, mint az összes többi elterjedt böngészőben együttvéve - magyarázza Szappanos Gábor, az informatikai biztonsági megoldásokat fejlesztő VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. - Tíz év alatt rengeteget változott a világ. Az internet lett a számítógépes vírusok legfontosabb támadási pontja, a böngésző pedig a kártevők legfontosabb megcélzott hordozó közegévé vált. Egy évtizeddel ezelőtt nem készítették, nem készíthették fel a böngészőket ilyen nyomás elviselésére. Azóta a Microsoft is új technológiákat alkalmaz, s ennek köszönhetően termékei - köztük az Internet Explorer frissebb kiadásai - jóval biztonságosabbak. Felelőtlenség a korábbi, elavult verziót használni."

Aki tehát még IE6-tal navigál, váltson mielőbb!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!