Multimédia

2012.05.10. 16:53

Baktériumból készülhetnek a számítógépek

Leeds, Tokió - Kutatók olyan baktériumokat akarnak befogni, amik vas zabálás közben mágneses energiát termelnek.

Leeds, Tokió - Kutatók olyan baktériumokat akarnak befogni, amik vas zabálás közben mágneses energiát termelnek.A jövő iciripiciri, szélsebes számítógépek alkatrészei akár baktériumból is épülhetnek, kutatók ugyanis mágnesességet generáló mikrobákat hasznosítottak. Az apró, élő mágnesgyárak igazán hasznosak lehetnek, hisz a számítógépipar egyre parányibb és kisebb gépeket épít, a gombostű nagyságú csúcssebes nanoszámítógép közelebb van, mint gondolnánk.

A szakterületen dolgozó kutatóknak ugyanis mindössze 12 atomra van szükségük ahhoz, hogy egy bit adatot tároljanak egy anti-ferromágneses részecskén. Az adattovábbításhoz szükséges „vezetéknek” pedig már 4 atom szélességűnek is elegendő lennie.

A brit United Kingdom’s University of Leeds és a japán Tokyo University of Technology munkatársai most azonban a mágnesességet előállító mikrobákra fókuszálnak. A Magnetospirillum magneticum névre keresztelt baktérium forradalmasíthatja a számítógép gyártást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!