Négy helyszínen hatvannégy vaspapucsos!

2019.05.06. 20:03

Fantasztikusan erős mezőny jött össze a nagyhalászi viadalra

Izgalmakat ígér a vaspapucsosok május végi Európa-bajnoki challenge-versenye.

Négy helyszínen hatvannégy vaspapucsos kezdte meg az ádáz küzdelmet, hogy a legjobbak eljussanak május utolsó szombatján Nagyhalászba. Itt rendezik meg az egyéni Európa-bajnokság challenge-futamát, ahonnan öten motorozhatnak a kontinensbajnoki döntőkbe.

Erős mezőny jött össze

Április végén a lengyel Poznan és a horvát Gorican volt a házigazda. Poznanban az első selejtezőt nagy meglepetésre a francia David Bellego nyerte a lengyel junior-világbajnok Bartosz Smektala előtt, a dobogó harmadik fokára az a dán Anders Thomsen állhatott, akinek magyar szerelői vannak. Goricanból két lengyel (Adrian Miedzinski és Dominik Kubera) és egy cseh (Václav Mílik) motoros mellett a hazaiak üdvöskéje Jurica Pavlic is továbbjutott.

Május elsejére két elődöntőt is kiírtak. A szlovéniai Kroskóban Grigorij Laguta nyert remek teljesítménnyel. Az oroszok egyik legjobb versenyzője közel kétéves kihagyás után újra versenyezhet, hiszen Lagutát tiltott szerek használata miatt tiltották el, és még 2017-ben kénytelen volt egy időre szögre akasztania a vaspapucsát. Innen csak hárman jutottak tovább (Laguta honfitársa Sergej Logachev és a lengyel Kacper Woryna), mert a kiírás szerint amennyiben nem jut tovább egyetlen magyar licences versenyző sem, akkor a szövetségünk kap egy szabadkártyát a challenge-re.

Ekkor viszont a negyedik elődöntőből hárman juthatnak Nagyhalászba és a negyedik az első számú tartalék. Mivel az egyetlen magyar Fazekas Dennis egy ponttal a tizenhatodik volt Krskóban, a negyedik dán Bjarne Pedersen lesz az egyik tartalék Nagyhalászban.

Az ukrajnai Rovnóban az eső miatt elmaradt versenyt másnap telt ház előtt pótolták. A pálya a dánoknak kedvezett, hiszen Michael Jepsen Jensen nyerte meg a lett Andzej Lebedevs és a honfitársa, Peter Kildemand előtt. A fináléban a lengyel Pawel Przedpelski motorhiba miatt kiállt.

Május 25-én délután háromkor kezdődik a ­challenge Nagyhalászban, amelyen hazánkban régen látott igen erős mezőny jött össze. Innen öten jutnak majd a négyfordulós Európa-bajnoki döntőbe. Lengyelországban kettő, míg Lettországban és Németországban egy-egy futam lesz.

Salakmotor: Egyéni Európa-bajnokság

A nagyhalászi challenge mezőnye, selejtezők legjobbjai

Poznan

1. David Bellego (francia)

2. Bartosz Smektała (lengyel)

3. Anders Thomsen (dán)

4. Andriej Kudriaszov (orosz)

Gorican

1. Adrian Miedzinski (lengyel)

2. Václav Mílik (cseh)

3. Dominik Kubera (lengyel)

4. Jurica Pavlic (horvát)

Rovno

1. Michael Jepsen Jensen (dán)

2. Andrzej Lebedev (lett)

3. Peter Kildemand (dán)

4. Paweł Przedpelski (lengyel)

Krsko

1. Grigorij Laguta (orosz)

2. Kacper Woryna (lengyel)

3. Sergej Logachev (orosz)

Szabadkártyás: Kovács Roland

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!