Nagyvilág

2008.11.02. 12:40

Brown szerint növelni kell az IMF támogatási alapját

<p>"Több száz milliárd dollárra" van szüksége a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) ahhoz, hogy segíteni tudja az egyes országokat a pénzügyi válság kezelésében - mondta a brit miniszterelnök Rijádban. Gordon Brown, aki négynapos hivatalos öböl-menti körútja keretében tartózkodik Szaúd-Arábiában, újságírók előtt kifejtette: ehhez a tervhez a magas olajárakból hasznot húzó országoknak is hozzá kellene járulniuk.</p>

Néhány nappal azután, hogy a brit Barclays bank bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emirátusokból, valamint Katarból származó befektetői csoporton keresztül jut pénzbeli kisegítéshez, Brown hangsúlyozta: országa üdvözli az öböl-menti térségből érkező befektetőket, egészen addig, "ameddig a mi szabályaink szerint játszanak, és kereskedelmi szemlélettel dolgoznak." A kormányfő azonban nem fejtette ki ennek részleteit.

Beszélt azonban arról, hogy az IMF 250 milliárd dolláros pénzügyi támogatási alapját, amelyet a válság miatt bajba jutott országok számára hoztak létre, meg kellene emelni, hogy "megelőzhető legyen a járvány". Brown azt is hozzátette, hogy a pénzügyi válság megfékezését követően szükség lesz egy jobb globális biztosítási politika kialakítására.

"A jelenlegi 250 milliárd dolláron felül további anyagi forrásokat - több száz milliárd dollárt - kell elérhetővé tenni az IMF számára, hogy a gazdasági összeomlás szélére került országoknak ebből lehessen kölcsönt folyósítani" - fogalmazott a miniszterelnök. Brown hozzátette: az olajtermelő országok, amelyek "az elmúlt években ezermilliárd dollárnál is több nyereséget értek el a magas olajárak miatt, abban a helyzetben vannak, hogy hozzájárulhatnak ehhez."


Legfrissebb híreink a nagyvilágból:
  • A dalai láma szerint a tibeti nemzet haldoklik
  • Berlin az orosz maffia középeurópai központja
  • Ügynökként viccelődőtt az NBC-n John McCain
  • Tizenhat éves a legifjabb brit pilóta
  • Visszautalták Obama nagynénjének a kampányadományát
  • Nukleáris együttműködési egyezmény Líbia és Oroszország között
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!