Nagyvilág

2008.11.02. 05:59

Visszautalták Obama nagynénjének a kampányadományát

<p>Visszaküldte Barack Obama kampánystábja azt az adományt, amelyet Bostonban élő nagynénje küldött a Demokrata Párt jelöltjének. Kiderült ugyanis, hogy a kenyai Zeituni Onyango immár negyedik éve él illegálisan az Egyesült Államokban, miután menedékkérelmét elutasították. Az 56 éves asszony Obama édesapjának féltestvére, akivel az elnökjelölt legalább négy éve nem találkozott.</p>

Az elnökjelölt korábban úgy nyilatkozott: nem tudott arról, hogy a rokona engedély nélkül tartózkodik az országban. Ben LaBolt, a politikus szóvivője szerint a kampánystáb már visszaküldte azt a 265 dollárt (53 ezer forint), amelyet a nagynéni adományozott, hogy ezzel segítse unokaöccsét az elnökválasztás előtti kampányban. Külföldi állampolgárok ugyanis nem támogathatnak amerikai elnökjelölteket.

Obama fő stratégiai tanácsadója eközben visszautasította, hogy kommentálja a nagynéni illegális bevándorlói státuszáról szóló híreket. David Axelrod mindössze annyit közölt, hogy a politikus legutóbb 2004-es szenátusi beiktatási ünnepségén találkozott a rokonával. "Ez nem egy közeli családi kapcsolat" - fogalmazott a tanácsadó.

A kenyai származású politikus Hawaii-on nőtt fel, édesanyja családja körében. Az idősebb Obama ugyanis elhagyta feleségét és családját, amikor fia kétéves volt. Az apa - rokonaival együtt - ezután továbbra is Kenyában élt, egészen 1982-ben bekövetkezett haláláig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!