Nagyvilág

2008.12.18. 17:19

Ausztria betiltotta a "marihuána-pótlék" füstölőt

<p>Ausztria - Az osztrák egészségügy minisztérium csütörtökön ideiglenesen betiltotta egy aromaterápiás füstölő árulását, amelynek füstjét a marihuánáéhoz hasonló halucinogén hatásáért kezdtek el szívni.</p>

A Spice márkanevű füstölő kereskedelmi tilalma két hétig tart, amíg a hatóságok végleges döntést hoznak besorolásáról.

A több országban, így Magyarországon is legálisan árult, több növény keverékéből álló "Spice" herbal füstölőkben a marihuánáéhoz hasonló hatással rendelkező szintetikus JWH-018 nevű anyagot találták, ezért azonnali hatállyal megtiltották áruláslát - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium. Bár az anyag hatását még nem teljesen ismerik, túl nagynak találták a kockázatot, ezért betiltották, amíg végleges döntést nem tudnak hozni - áll a minisztérium közleményében.

Bár a különböző "Spice" keverékeket gazdag aromájú füstölőként árulják 2004 óta, a drogkultúrával foglakozó internetes oldalakon a marihuánájéhoz hasonló hatása miatt kezdték el dícsérni, többen értetlenkedve, hogy még nem tiltották be.

A "Spice" keverékeket Svájc 2007 végén betiltotta. Az orvoskutatásban használt JWH-018 vegyi anyagot a német THC Pharma nevű gyógyszerészeti cég fedezte fel nemrég a "herbal" füstölőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!