Nagyvilág

2010.06.06. 09:48

Népszavazás Szlovéniában a horvát-szlovén határvita kapcsán

<p>Megnyitottak vasárnap a szavazóhelyiségek Szlovéniában, ahol arról döntenek a választópolgárok, hogy egy nemzetközi döntőbíróságra bízzák-e az évtizedek óta húzódó szlovén-horvát határvita rendezését.</p>

A két ország kormányfője tavaly novemberben egyezett meg a döntőbíróság felállításáról, és azt már mindkét ország parlamentje jóváhagyta, de Szlovénia úgy döntött, hogy népszavazást is kell tartani a kérdésről.

A szavazóhelyiségek reggel hét órakor nyitották meg kapuikat a szavazásra jogosult 1,7 millió szlován állampolgár előtt. A népszavazás este hét órakor ér véget. Az első hivatalos eredményeket várhatóan már vasárnap este nyilvánosságra hozzák. A közvélemény-kutatások adatai szerint a szavazás kétesélyes.

A szlovén választóknak arról kell dönteniük, hogy a szlovén-horvát határvitát döntőbíráskodás útján rendezik-e, egy nemzetközi bizottságra bízva a döntést. Erről tavaly novemberben egyeztek meg a két ország kormányfői. A megegyezés értelmében a rendezéskor biztosítani kell, hogy Szlovéniának szabad kijutása legyen a nemzetközi vizekre a Pirani-öbölből, amely a két ország vitájának középpontjában áll. Cserébe Szlovénia vállalta, hogy nem akadályozza tovább a Horvátország csatlakozását az Európai Unióhoz.

A megállapodást a horvát és a szlovén parlament is jóváhagyta, de a szlovén ellenzék népszavazásra vitte a kérdést, mert szerintük az alku sérti az ország érdekeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!