Nagyvilág

2010.07.12. 18:15

Azonosítatlan életforma úszik Odessza partjainál

<p>Egy 4 kilométer hosszúságú és 2-3 kilométer széles, azonosítatlan folt közelítette meg Odessza partjait az elmúlt napokban - adta hírül a RIA Novosztyi.</p>

Jelenleg közegészségügyi szakemberek és tengerbiológusok vizsgálják a szennyeződés összetételét. A kikötőváros strandjain hétfőtől fürdési tilalmat rendeltek el.

A felszínen lebegő szennyeződés már 100 méterre megközelítette a partot, ezért a fürödni vágyók már második napja nem merészkednek a vízbe a strandokon. Szemtanúk beszámolói szerint a foltot átlátszó, iszapos állagú szemcsék alkotják, amelyek tömegesen narancsszínben játszanak.

Nem tartalmaz vegyi anyagot

A környezetvédelmi felügyelet szakemberei mintát vettek az anyagból, és megállapították, hogy a szennyeződés nem tartalmaz vegyi anyagokat. A kikötői hatóságok pedig nem találtak olyan hajót, melyről ez a folt eredhet, továbbá a város szennyvíztisztító telepein sem észleltek rendellenességet. Tény viszont, hogy a tengervíz lebegő részecske-tartalma az érintett területeken a harmincszorosára nőtt.

Hétfőn ismét mintát vettek az anyagból, amelyet az Ukrán Déltengeri Kutatóintézetnél fognak elemezni, mivel azt feltételezik, hogy a foltot algák, vagy valamilyen más vízi növényi életformák alkothatják.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!