Nagyvilág

2010.07.03. 13:10

Foci VB: Többé nem lehet tagja a francia nemzeti tizenegynek Nicolas Anelka

<p>Vége Nicolas Anelka válogatottbeli szereplésének. Többé nem játszhat ugyanis a nemzeti tizenegyben a londoni Chelsea csatára - közölte a francia futballszövetség távozó elnöke, Jean-Pierre Escalettes az AFP szombati jelentése szerint.</p>

Anelkát az azóta már tisztségéről lemondott Raymond Domenech szövetségi kapitány küldte haza Dél-Afrikából, amikor a Mexikó ellen végül 2:0-ra elvesztett meccs szünetében trágár szavakkal illette őt.

Anelka hazaküldése megosztotta az amúgy is gyengén játszó francia focistákat, akiknek egy része megtagadta az edzést, és erre még nagyobb botrány tört ki a válogatott kapcsán. Az ügy elért az államfői, akinél Thierry Henry járt később, és elért a nemzetgyűlésig, amelynek kulturális bizottsága előtt meg kellett jelennie Escalettes-nek és Domenech-nek.

"Mind nekem, mind az utódomnak, és annak utódainak, és még a jövőbeni szövetségi kapitányoknak is nyilvánvaló kell legyen, hogy mi történt, ezért mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy Anelka többé nem játszhat a válogatottban" - mondta Escalettes a bizottság előtt.

Domenech: Senkinek nincs joga inzultálni a francia válogatottat

A nemzetgyűlési bizottság Domenech-et aról is faggatta, hogy miért nem fogott kezet a dél-afrikaiak brazil szövetségi kapitányával Carlos Alberto Parreirával a tévénézők döbbenetére. A lemondott francia szövetségi kapitány azt mondta: képmutatás lett volna a kézfogás azok után, hogy Parreira kijelentette, hogy a franciák nem érdemelték meg a kijutást a vébére, mivel Henry a döntő gól előtt kezezett az írek elleni pótselejtezőn.

"Talán nem volt valami szép a reakcióm, de meg akartam védeni az értékeinket, az enyémeket és a francia csapatéit. Mert senkinek nincs joga inzultálni a francia válogatottat" - mondta Domenech, aki 50 ezer eurós havi kapitányi bérét is védelmébe vette, mondván: az egyik legalacsonyabb fizetésű kapitány volt a világbajnokság csapatainak vezetői között.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!