Nagyvilág

2010.07.21. 19:52

Jachtra "támadt" egy bálna Dél-Afrikában

<p>A dél-afrikai hatóságok nyomozást indítottak annak kiderítésére, hogy zaklatták-e azt a bálnát, amely a vízből kiugorva egy tízméteres kis jachton landolt, majdnem megölve a fedélzeten lévő két embert.</p>

A vitorlásoktatóként dolgozó pár, Ralph Mothes és Paloma Werner élete mindössze néhány méteren múlott, amikor a negyven tonnás déli simabálna vasárnap "ráugrott hajójukra, Fokváros közelében. Werner, a BBC brit közszolgálati adónak nyilatkozva elmondta: nagyjából egy órán át követték a bálnát leállított motorral sodródva, amikor a majdnem tragédiával végződő eset történt.

Werner közlése szerint a fiatal bálna nagyjából 120 méterre a hajótól a víz alá merült, majd pár pillanattal később tíz méternyire bukkant elő. Az állat ekkor a vízből kicsapódva a hajóra esett, majd a jacht oldalán visszacsúszott a vízbe.

Két méternyire csapódott be

Ralph Mothes az Independentnek elmondta, hogy a bálna alig két méternyire tőle csapódott a hajónak. Az állat teljesen összezúzta az árbocot, és tönkretette az ott lévő műszereket, valamint a kötélzetet. Mothes elmondása szerint sokat köszönhetnek annak, hogy hajójuk fémből készült, így nem érte strukturális kár, és a bálna becsapódásakor "meglepően stabil" maradt.

Közben a dél-afrikai környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, miután több szemtanú is azt állította, hogy pár törvényt sértve túl közel ment a bálnához. A dél-afrikai törvények értelmében legfeljebb háromszáz méternyire lehet hajóval megközelíteni egy bálnát, és utat kell adni az állatoknak. A Guardian című brit információi szerint szemtanúk látták, ahogy egy gumicsónak és egy jacht zaklatta a bálnát az eset előtt.

Werner, a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy valószínűleg csak egy "hülye baleset" történt. A nő állítása szerint beszélt egy helyi tengerbiológussal, aki szerint a rossz látással rendelkező, és hang útján tájékozódó fiatal bálna nem vette észre a leállított motorral sodródó jachtot.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!