Nagyvilág

2010.07.12. 17:30

"Készíts bombát anyád konyhájában"- on-line is elérhető az Al-Kaida magazinja

<p>Megjelent az első, angol nyelvű Al-kaida magazin. A hétfői tudósítások szerint eredetileg még június végén akarták piacra dobni, ám "technikai nehézségek miatt" csak vasárnap sikerült elkészülni az Inspire (Ihlet) című kiadvánnyal.</p>

A magazin az interneten is elérhető. Olyan cikkek találhatóak benne, hogy hogyan lehet otthon "anyád konyhájában" bombát gyártani, mi kell a dzsihádhoz, azaz a szent háborúhoz, mit érdemes bepakolni , és tippeket is ad, hogy mire kell a "szent harcosnak" figyelnie, ha küldetésen van.

A 67 oldalas kiadvány kedélyes hangvételű- noha halálosan komoly dolgokról ír. Az egyik cikk szerint a néhány nap alatt elkészíthető bombával 10 embert lehet megölni. Egy olyannal pedig, amelyet egy hónapig építenek, akár több tucat ember is meggyilkolható a magazin szerint. AZ Amerikában és Európában élő muszlimokat célzó kiadvány le is írja, hogyan lehet otthon, gyufafejekből, cukorból, csőből, fényfüzér lámpájából, elemből és órából robbanószerkezetet készíteni.

A magazin azokhoz is szól, akik külföldön harcolnának az iszlámért: jótanácsként azt közli, hogy alaposan és folyékonyan tanulja meg azt a nyelvet, ahova a dzsihád nevében megy. Csomagolási útmutatóban pedig az szerepel, hogy egy jó hátizsákba kényelmes cipőt, az éghajlatnak megfelelő ruhákat, rugalmas csizmát, vallásos irodalmat és tisztálkodó szereket rakjon be a mudzsahed. Ha a harcos akarja, akár MP3 zenelejátszót, számítógépet is vihet, de a mobiltelefontra mint veszélyforrásra hívja fel a magazin a figyelmet: a SIM kártyával ugyanis könnyű bemérni. A kamerával kapcsolatban pedig azt tanácsolja, hogy csak akkor használja, ha arra engedélyt kap.

A magazin az e-mailezés veszélyre is figyelmeztet. Emellett egy programot is kínál, amellyel titkosíthatóak az írások. Versek is vannak a lapban, például a karácsonykor sikertelen merényletkísérletet végrehajtó nigériai fiatalemberről, aki az alsónadrágjába rejtett bombát akart aktiválni az Amszterdamból Amerikába tartó gépen- de nem sikerült neki. A lap végezetül tippet is ad azoknak, akik gyilkolni akarnak: célpontként Molly Norrist jelölik meg, aki májusban "Mindenki rajzoljon Mohamedet" napot hirdetett meg. Az iszlám ugyanis tiltja a próféta ábrázolását.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!