Nagyvilág

2010.07.08. 21:18

Megtörtént a kormányváltás Szlovákiában, megalakult a parlament is

<p>Az új szlovák jobbközép kormány miniszterelnökévé nevezte ki Iveta Radičovát csütörtökön este az ország elnöke. Előtte lemondott Robert Fico kabinetje. Csütörtökön tartotta alakuló ülését a parlament is.</p>

Szlovákiában a június 12-i választás eredménye alapján a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt, a Szabadság és Szolidaritás, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Híd párt alakított kormányt. A pártok kedden írták alá koalíciós szerződésüket.

Ivan Gašparovič államfő előtt csütörtök este lemondott a Fico-kormány. A leköszönő miniszterelnök szerint az ő kabinetje volt a legstabilabb az 1993-ban létrejött önálló Szlovákia történetében. Komoly döntéseket hozhatott az autópálya-építés és az atomerőművek fejlesztése terén, kellőképpen képviselte Szlovákiát külföldön, csatlakozott a schengeni és az euróövezethez, valamint helytállt a gazdasági válság idején. A köztársasági elnök szerint a Fico-kormány eredményes volt, bár a válság miatt "nem minden sikerült". Megjegyezte, ez nem bírálat, hanem ténymegállapítás.

Senki nem mondott ünnepi beszédet

Röviddel ezután Radičová átvette kormányfői megbízatását, de ünnepi beszédet sem ő, sem az elnök nem mondott. Radičová személyében először került ilyen tisztségbe Szlovákiában. Kormánya az első olyan, amelynek egyetlen volt kommunista tagja sincs. A koalíció 79 mandátummal rendelkezik a 150 fős parlamentben. Fico ugyan a voksok majdnem 35 százalékával a választás győztese, de a választás után egyedüli potenciális koalíciós partnerével, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával sem tudott többséget biztosítani.

A parlament csütörtöki alakuló ülésén csak második nekifutásra sikerült megválasztani az új házelnököt. Richard Sulík, a koalíciós Szabadság és Szolidaritás vezetője a második titkos szavazás során 80 támogató voksot kapott. Az első szavazáskor 75-en támogatták, vagyis egy szavazat hiányzott a megválasztásához. Az első szavazás sikertelenségét politikusok és elemzők is azzal magyarázták, hogy sokan most ismerkednek a törvényhozói munkával. Ez lehet az oka annak is, hogy nyolc szavazat érvénytelen volt.

A négy parlamentialelnök-jelölt közül hármat választottak meg

A négy parlamentialelnök-jelölt közül egyelőre hármat választottak meg. Az egyik Bugár Béla, a koalíciós Híd párt vezetője. Ő már volt alelnök a törvényhozásban, amikor még a Magyar Koalíció Pártja élén állt. Ugyancsak tapasztalt a másik két koalíciós parlamenti alelnök. Milan Hort, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió képviseletében korábban már szintén betöltötte ezt a tisztséget. A Kereszténydemokrata Mozgalmat képviselő Pavol Hrušovský házelnök volt.

A negyedik parlamenti alelnöki posztot Robert Fico leköszönő miniszterelnök szeretné megszerezni. Mivel előbb le kellett mondania kormányfő tisztségéről, róla pénteken szavaznak. Fico pártja, a Smer-Szociáldemokrácia egyébként házelnökjelöltet is állított Miroslav Číž személyében, aki a második szavazáskor 62 támogatót szerzett.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!