Nagyvilág

2010.07.03. 12:35

Női elnöke lett a véres válságoktól sújtott Kirgizisztánnak

<p>Államfő lett szombaton az eddigi kirgiz ideiglenes kormány vezetője, Roza Otunbajeva, miután letette a hivatali esküt.</p>

Ő az első női elnöke a véres válságoktól sújtott közép-ázsiai köztársaságnak, miután a csaknem 100 ember halálával végződő áprilisi tömegmegmozdulások eredményeként megbukott az addigi államfő, Kurmanbek Bakijev és rezsimje.

A szombati eskütétel után mondott beszédében Otunbajeva az ígérte, hogy demokratikusan fogja irányítani az országot. Többször használta a demokrácia és a szabadságjogok szavakat, és azt mondta, hogy egy olyan korszak kezdődik vele, amelyben jószomszédi és baráti viszonyt fognak ápolni a szomszédos országokkal.

Az új elnök, aki régebben külügyminiszter volt, kitért a kirgizisztáni üzbég kisebbség elleni júniusi pogromokra is. Otunbajeva ezzel kapcsolatban azt mondta: minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy leküzdjék a súlyos etnikai összecsapások következményeit, és külön köszönetét fejezte ki a nemzetközi közösségnek azért a támogatásért, amelyet országának nyújtott. Otunbajeva az alkotmány módosításáról megtartott június 27-i népszavazás nyomán foglalhatta el az államfői posztot, miután a referendumon arról is döntöttek, hogy Otunbajeva ideiglenes elnök lesz 2011 végéig, s ezt követően kivonul a politikából.

Otunbajeva a független Kirgizisztán harmadik elnöke, és első női államfője. Az elnöki eskütételt azután tartották meg, hogy pénteken a központi választási bizottság bejelentette: a múlt vasárnap tartott népszavazás résztvevői 90,55 százalékos elsöprő többséggel jóváhagyták az ország új alkotmányát.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!