Nagyvilág

2010.08.29. 14:21

CHILEI BÁNYA: "B" terv készül a mentés felgyorsítása érdekében

<p>Egy olyan terven dolgoznak a mérnökök, amellyel felgyorsíthatnák a több mint 700 méter mélyen rekedt 33 chilei bányász kimentését - közölte vasárnap a BBC. A "B" tervre azért van szükség, mert a jelenlegi helyzet szerint akár karácsonyig is eltarthat, mire a felszínre tudják hozni a munkásokat, akik közül többen depressziósak lett.</p>

A mentés vezető mérnöke azt mondta, hogy egy létező alagút kiszélesítésével talán két hónap alatt el tudnák érni a bajbajutott embereket. Adre Sougarret közölte: mérnöktársaival több lehetőséget is megvizsgálnak, hogy összehozzanak egy alternatív tervet, amellyel felgyorsíthatnák az augusztus 5-én csapdába került bányászok kimentését.

Jaime Manalich egészségügyi miniszter szombaton azt mondta, hogy a "B" terven intenzíven dolgoznak a mérnökök, miközben az "A" terv értelmében hétfőn megkezdik a mentőjárat fúrását. Manalich derűlátásával ellentétben Laurence Golborne bányászati miniszter határozottan elvetette azokat az elképzeléseket, amelyek szerint a bányászokat két hónapon belül a felszínre tudnák hozni. "Az időkeret adott, három vagy négy hónap kell a mentéshez" - nyilatkozta Golborne a chilei médiának.

Karácsonyig is eltarthat

A 33 bányász közül többen a levertség jeleit mutatják, a helyszínen tartózkodó pszichiáterek szerint azért, mert távolinak tűnik a megmenekülésük, ráadásul a bezártság, a várakozás a hőségben és a mélységben egyre rosszabb hatással van rájuk. A bányászoknak folyamatosan küldenek élelmiszert, ivóvizet és gyógyszert egy csövön keresztül. Csütörtökön tájékoztatták őket arról, hogy karácsonyig is eltarthat, mire ki tudják hozni őket.

A jelenleg érvényes "A" terv értelmében karácsonyig készülne el a mentőjárat, amelynek fúrásához egy 29 tonnás ausztrál gépet használnak. A művelet azért tart hónapokig, mert a gép legfeljebb 20 métert tud haladni naponta, ráadásul tágítani is kell majd a furatot, hogy átférjen rajta egy ember.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!