Nagyvilág

2010.08.09. 13:31

Kétszer annyian halnak meg most Moszkvában, mint általában

<p>A duplájára emelkedett a napi halálozások száma Moszkvában a hőhullám miatt - mondta egy orosz illetékes hétfőn. Közben a meteorológiai szolgálat közölte: Oroszország ezer éves történelmében még soha nem jegyeztek fel ilyen hőséget.</p>

A moszkvai egészségügyi hivatal vezetője, Andrej Szelcovszkij a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy általában 360-380 ember hal meg naponta Moszkvában, most viszont körülbelül 700. Az illetékes szerint a város halottasházaiban "1500 hely van, ebből 1300 már foglalt", miután megduplázódott a halálozási arány.

 A hőhullám főként az idősekre jelent nagy veszélyt, ugyanakkor a Moszkva környéki erdőtüzek füstje szinte mindenkit érint. A szénmonoxid koncentrációja még mindig a duplája az egészségügyi határértéknek, és egyelőre nincs jele annak, hogy tisztulna a moszkvai levegő.

Még sosem jegyeztek fel ekkora hőséget Oroszországban



Közben az orosz meteorológiai szolgálat, a Roszgidromet vezetője kijelentette, hogy még sosem jegyeztek fel ekkora hőséget Oroszországban. "Országunk megalapítása óta, azaz mondhatjuk, hogy ezer éve, sem mi, sem pedig elődeink még sosem figyeltek meg hasonló hőhullámot" - mondta Alekszander Frolov. Júliusban és augusztus első napjaiban a hőség amellett, hogy szinte minden létező rekordot megdöntött, pusztító erdőtüzeket is okozott, amelyekben már több mint ötvenen meghaltak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!