Nagyvilág

2010.08.09. 18:36

Már 337 halott a kínai földcsuszamlásokban - több mint ezren eltűntek

<p>A legfrissebb hétfői adatok szerint már 337 halálos áldozata van a Kína északnyugati részén történt földcsuszamlásoknak - közölte az Új Kína állami hírügynökség. Az eltűntek száma több mint ezer. A Kanszu tartományban történt szerencsétlenségben legalább három falut teljesen megsemmisített a heves esőzések után lezúduló sárfolyam.</p>

A legfrissebb adatok szerint 337-re emelkedett a Kanszu tartományban történt földcsuszamlásokban meghalt emberek száma - közölte az Új Kína, Kannan autonóm tibeti prefektúra pártfőtitkárára hivatkozva. Hétfő reggel ez a szám még csak 137 volt. Az eltűntek száma a hivatalos adatok szerint 1 148.

A szombati esti heves esőzéseket követő földcsuszamlások helyi idő szerint vasárnap reggel csaptak le a tartomány déli részén található autonóm tibeti terület egyik megyéjére. A hegyvidékes területen lévő Csungcsü megyében legalább három falut teljesen megsemmisítettek a földcsuszamlások. Egyes helyeken két méter magasan borította sár az utcákat.

Az autókat, házakat, és egyéb törmelékeket magával ragadó sárfolyam ráadásul elzárt egy, a területen áthaladó folyót, amely emiatt elárasztotta a környező területeket. A hadsereg egységei robbantásokkal szüntették meg az akadályt.

A mentésben több mint 4 500 katona, tűzoltó és rendőr vesz részt. A munkájukat nehezíti, hogy a nehezen megközelíthető helyekre nem tudnak nehézgépeket vinni, és ásókkal, lapátokkal és puszta kézzel kutatnak túlélők után.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik