Nagyvilág

2010.08.27. 14:16

Rohamosan nő a kövérségüktől műtéttel szabadulni próbáló britek száma

<p>A korábbi csaknem nyolcszorosára nőtt öt év alatt azon britek száma, aki műtéttel próbálnak megszabadulni a súlyfeleslegüktől - közölte pénteken a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat információs központja.</p>

Tam Fry szerint sokan úgy vélik, hogy a műtét gyors és könnyű megoldás. A szolgálat vizsgálatai szerint 2003-ban és 2004-ben 480, különböző súlycsökkentő műtét végeztek Nagy-Britanniában, 2008-ban és 2009-ben viszont már 4246-ot, ami csaknem nyolcszoros növekedést jelent. A műtéteknél a zsírleszívástól a gyomor méretének csökkentéséig többféle beavatkozást hajtanak végre.

"Sok orvos rögtön a műtétet javasolja ahelyett, hogy a hónapokig tartó életmód-változtatáshoz és esetleg gyógyszeres kezeléshez adna tanácsokat" - mondta Tam Fry. Az operáció hívei viszont azt állítják, hogy a műtéti úttal pénzt takarítanak meg az egészségügyi szolgálatnak, ráadásul csökkenti a kockázatát a koplalásnak, a kövérséggel együtt járó betegségeknek és a gyakori kórházi kezeléseknek.

A Királyi Sebészeti Társaság szóvivője szerint rohamosan nő a kövérség miatti halálozási arány Nagy-Britanniában. "Éppen ezért több forrást kell biztosítani a költséghatékony és az eredmények alapján sikeres műtéti beavatkozásoknak" - közölte Peter Sedman, aki maga is gyakran végez súlycsökkentést célzó operációkat.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!