Nagyvilág

2010.09.18. 14:59

Egy teljes-végtaghiányos férfi ússza át a Csatornát

<p>Elindult szombaton a franciák által La Manche-nak, a britek által Angol-csatornának nevezett tengeri szoros átúszására egy francia férfi, aki egy balesetben minden végtagját elveszítette. A rendkívüli teljesítményre két éven át készült a 42 éves Philippe Croizon, aki úgy számol, hogy 24 órán belül partot érhet Franciaországban.</p>

A dél-angliai Folkestone-ból indult, magyar idő szerint szombaton reggel hétkor. Az ő részére tervezett, uszonyszerű műlábak voltak alsó végtagjainak csonkjaira erősítve, és azokkal hajtotta magát előre, miközben karcsonkjaival tartotta egyenesben magát. Croizon különleges, hővédő öltözékben, a szájában búvárcsutorával vágott neki a rendkívüli vállalkozásnak.

Szerencsére derűs idő volt, a tenger vize pedig nyugodt, így hamar fel tudott venni egy egyenletes sebességet, miközben kísérői folyamatosan figyelték a környező hajókról, csónakokról. A férfi óránként három kilométeres sebességgel haladt előre. Ez alig kevesebb, mint amekkora sebességgel úszik hosszútávon egy olyan ember, akinek minden végtagja ép. A csatorna-úszóknál négy-öt kilométer per órás sebességet szoktak mérni.

Áramütés miatt amputálták végtagjait

A kísérőcsapat szerint Croizon Boulogne és Calais között érhet partot. Az úszás egy pontján a férfihoz delfinek is csatlakoztak, és a kísérők szerint láthatóan élvezték, hogy Croizon-nal együtt lehetnek.

Philippe Croizon, aki vasmunkásként dolgozott, 1994-ben végzetes hibát követett el. Megpróbált levenni egy televíziós tetőantennát, amelyhez sajnos közel volt egy nagyfeszültségű vezeték. A munka közben egy elektromos ív átcsapott, és a férfit 20 ezer volt áramütés érte. Mindkét karja és lába annyira megégett, hogy az orvosoknak amputálniuk kellett.

A kórházi ágyon fekve látott egy dokumentumfilmet a tévében a csatorna-úszókról, és akkor határozta el, hogy egyszer ő is megpróbálja, dacára annak, hogy a helyzete reménytelennek tűnik. Philippe Croizon, a kétgyerekes apa azt mondta szombati vállalkozása megkezdése előtt, hogy "önmagáért, a családjáért, és azokért a sorstársaiért teszi, akiknek az élete egy baleset miatt kisiklott". Két éven át gyakorolt a művégtagokkal, és a főpróbán 12 órán át úszott a két atlanti francia város, Noirmoutier és Pornic között.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!