Nagyvilág

2010.09.26. 18:34

Újabb szerb mobilátjátszókat szerelt le Koszovó

<p>A koszovói távközlési hatóság szakemberei vasárnap erős rendőri védelem mellett megbénították a szerb távközlési vállalat koszovói mobilhálózatát -közölte a koszovói rendőrség.</p>

A koszovói hatóságok pár nappal azután tették meg ezt a lépést, hogy a két fél bejelentette: tárgyalásokat kezdenek a vitás kérdésekről, köztük a telekommunikációs ellentétről. Koszovó idén már többször megbénította a szerintük illegálisan működő szerb mobilhálózatot Koszovóban.

A koszovói rendőrség közlése szerint "minden gond nélkül" hajtották végre a vasárnap kora reggel, a koszovói távközlési hatóság által elrendelt akciót. A koszovói szakemberek erős rendőri védelem mellett láttak neki a Telekom Srbija nevű szerb távközlési vállalat mobilátjátszó-tornyainak megbénításának: kábelek vágtak át, és berendezéseket vittek el.

A szerb cég közlése szerint jelentős kárt okoztak a koszovóiak - jelentette a B92 nevű szerb televízió a weboldalán. A cég egyik helyi vezetője szerint pár napon belül ki tudnák javítani a hibákat, de egyelőre nem tudnak nekifogni a munkának, mert állítása szerint a vállalat dolgozóit letartóztatásokkal fenyegették meg. A Beta szerb hírügynökség jelentése szerint nyolcvanezer koszovói szerb maradt telefonszolgáltatás nélkül.

Félelmet keltenek?

A Koszovóval foglalkozó szerb miniszter szerint az ilyen lépések csak "a félelem és az izoláció légkörét teremtik meg", pont akkor, amikor a két fél tárgyalásokba kezdene, amelyeknek a telekommunikációs kérdés is részét képezi. Goran Bogdanovics provokációnak nevezte a mobilhálózat elleni lépést, ami azt mutatja, hogy "Pristinát nem érdekli a kompromisszumkeresés, és a párbeszéd".

Koszovó, amely 2008-ben kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától, áprilisban kezdte meg a fellépést a szerintük illegálisan működő szerb mobilhálózat ellen. Szerbia eddig nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!