Nagyvilág

2010.09.30. 12:14

Rákóczi-szobrot avattak Kárpátalján

<p>II. Rákóczi Ferenc nagyfejedelem szobrát avatták fel a napokban Makkosjánosiban. Az emlékmű a magyarországi Pácin nagyközség adományaként került az ukrajnai községbe.</p>

A beregszászi járási Makkosjánosi és a magyarországi Pácin nagyközség többek közt abban is hasonlít, hogy mindkét település Rákóczi-birtok volt egykoron, s talán ez is motiválta a testvértelepülési szerződés megkötését – írja legfrissebb számában a Kárpáti Igaz Szó. A napokban a páciniak egy tölgyfából készült Rákóczi-szobrot adományoztak a kárpátaljai partnerközségnek.

A köztéri alkotást sárospataki Sárosi Tibor alkotását Barta Márta, Jánosi polgármestere leplezte le, köszönetet mondva mindazoknak, akik támogatták a kezdeményezést. Pocsai Vince és Szilágyi Károly református lelkész Isten áldását kérte az emlékműre, Egressy Miklós görög katolikus paróchus pedig megszentelte azt.

Gyümölcsöző együttműködés

– Három éve vettük fel a kapcsolatot Makkosjánosival, s azóta egyre gyümölcsözőbb az együttműködésünk. Igazi barátokra találtunk, ezért is döntöttünk úgy, hogy Rákóczi-szobrot adományozunk a településnek – idézi Barati Attila, Pácin polgármesterének szavait a Kárpáti Igaz Szó c. lap.

Az ünnepség színvonalát Dévay Nagy Kamilla énekművész előadása emelte.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!