Nagyvilág

2010.10.23. 15:25

Clinton elítélte a katonai iratok közzétételét

<p>Az amerikai külügyminiszter elítélte szombaton azt, hogy a WikiLeaks nevű internetes oldal közzétett körülbelül 400 ezer bizalmas katonai iratot. Hillary Clinton szerint minden olyan irat közzététele elfogadhatatlan, amellyel veszélybe sodorhatják az Egyesült Államokat.</p>

A védelmi tárca, a Pentagon szóvivője pedig azt mondta, hogy a feltöltött iratok "alapjában véve mindössze az események pillanatképét mutatják be, amelyek olykor tragikusak is, ám ezek mégsem jelentik a teljes igazságot". A WikiLeaks alapítója, Julian Assange viszont úgy értékelte, hogy a közzé tett iratok megmutatják az iraki háborúról az igazságot.

Az iratok szerint az amerikai hadsereg "több száz" civilt ölt meg katonai ellenőrzőpontoknál, és szemet hunyt az iraki fegyveres erők által elkövetett kínzások és jogsértések felett.

Árammal is kínoztak

Még soha nem került nyilvánosságra ilyen sok katonai dokumentum, mint most, a Wikileaks honlapján. Legutóbb az afganisztáni háborúval kapcsolatban került fel az internetre 92 ezer titkos irat, most az iraki invázió kezdete, azaz a 2003-tól kezdődő hatéves időszakról tanúskodnak a dokumentumok. Az információk szerint az iraki hadsereg számos atrocitásért felelős: gyilkosságokat, válogatott kínzásokat hajtott végre az amerikaiak tudtával. Egyebek mellett verések, elektromos árammal való kínzás, nemi erőszak, kivégzések szerepelnek a pontosan 391.831 iratban.

A vizsgált időszakban körülbelül 109 ezren haltak meg az erőszaktól, közülük 66 ezren voltak civilek, 24 ezren az "ellenséghez tartoztak", az iraki biztonsági erők több mint 15 ezer tagja és csaknem négyezer külföldi katona hunyt el.

Illetéktelenek kezébe kerültek az iratok

Az amerikai védelmi minisztérium korábban arra szólította fel a médiát, hogy egyetlen oldalt se hozzanak nyilvánosságra az ellopott katonai dokumentumokból. Hogy a Wikileaks pontosan kitől vagy honnan szerzi információit, azt nem tudni. A gyanú szerint Bradley Manning amerikai hírszerzési elemzőtől származnak az adatok, aki most katonai börtönben van. A férfit májusban tartóztatták le, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen az látszik, hogy egy amerikai helikopterből iraki civileket lőnek. A vád szerint védelmi adatokat adott át Manning illetéktelen személyeknek.

Az iraki igazságügyi tárca szóvivője azt mondta: "a jelentések nem okoztak meglepetést, hiszen már számos dologról beszámoltunk mi is, ide értve az Abu Graib börtönt és más, számos esetet, amelyben az amerikai erők is érintettek".

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!