Nagyvilág

2010.10.27. 12:25

Grúzia hajlandó tárgyalni Oroszország WTO-csatlakozásáról

<p>Mihail Szaakasvili grúz államfő úgy nyilatkozott, hogy figyelmen kívül hagyva Grúzia egyes területeinek orosz megszállását, országa készen áll a párbeszéd megkezdésére Oroszország csatlakozásáról a Kereskedelmi Világszervezethez - adta hírül szerdán az ukrán TSZN televíziós híradóműsor.</p>

Korábban Grúzia azt követelte Oroszországtól, hogy engedje meg a grúz vámhatóság működését két vitatott terület határán, ha be szeretne lépni a WTO-ba. Nem sokkal azt követően, hogy a napokban az Egyesült Államok és az Európai Unió is arra kérte Grúziát, hogy ne gördítsen akadályt Oroszország csatlakozása elé, Mihail Szaakasvili grúz államfő bejelentette, hogy országa készen áll a kétoldalú tárgyalásokra:

- Mi készen állunk az előfeltételek nélküli tárgyalásra és párbeszédre - nyilatkozta Szaakasvili. - Tudatában vagyunk annak, hogy a fennálló problémákat közvetítők nélkül, egymás között kell rendeznünk.

Törvénytelen területszerzés

Grúzia elnöke hangsúlyozta, hogy Tbiliszi tisztában van azzal a veszéllyel, hogy egy hatalmas hadi potenciállal rendelkező, ráadásul ellenségesen viselkedő országgal határos. "Egy ilyen szomszéddal jobb, ha fenntartjuk a dialógust. Ez az első lépés. Ezt egy másodiknak kell követnie, melynek során módosítani lehet a jelenlegi helyzeten" - nyilatkozta Szaakasvili. Kitart viszont amellett, hogy Oroszország most, a XXI. században a XIX. század stílusát idéző módon szerzett törvénytelen módon területeket Grúzia kárára.

- Remélem, Oroszország mihamarabb modernizálódik, és a veszély- és a problémakeltés helyett inkább a stabilitás meghatározó tényezőjévé válik a térségben - mondta a grúz elnök.

Mint ismeretes, a grúz külügyminisztérium még ez év szeptemberében is azon az állásponton volt, hogy Oroszország agresszív modora lehetetlenné teszi a két ország közötti kapcsolatok rendeződését. A grúz fél ezzel Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter azon bejelentésére reagált, miszerint egy újabb háborús konfliktus esetén az orosz haderő még gyorsabban semmisíti meg az ellenséget, mint azt 2008-ban tette a dél-oszétiai beavatkozás alkalmával.

A WTO szabályai szerint bármely tagállam, így Grúzia is megakadályozhatja egy belépni kívánó ország felvételét. Oroszország 17 éve törekszik arra, hogy a Kereskedelmi Világszervezet tagja legyen.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!