Nagyvilág

2010.10.26. 15:05

Képek! Kitört a Merapi vulkán

<p>Kedden háromszor is füstöt és vulkanikus hamut lövellt ki Indonéziában a Merapi tűzhányó. A helyi jelentések szerint másfél kilométer magasra tört fel a vulkánból a hamu.</p>

A hegy környékén élőket a kitörés előtt már arra figyelmeztették, hogy hagyják el a térséget. A Merapi 10 kilométeres körzetében adtak ki vörös riasztást. Ez a legmagasabb vészjelzési fok. A kitelepítés mintegy 19 ezer embert érint.

Nézze meg a képeket!

A szakemberek szerint a Merapi mostani tevékenysége sokkal erőteljesebb, mint 2006-ban volt. A keddi kitörésekkor forró gázfelhők indultak meg lefelé a hegy oldalán. Ez most több mint kétórán át tartott, négy éve alig hét percig.

Nem hagyják el otthonukat

A tévétudósítások szerint a vulkán környékén élők pánikszerűen menekültek. Volt, aki hamuval borítva, hófehéren érkezett a kijelölt helyre. Többen nem voltak hajlandóak ugyanakkor elhagyni otthonukat és állataikat. Ők azt mondták, hogyha komolyra fordul a helyzet el tudnak majd menekülni. A napok óta aktív vulkán környékén főleg földművelésből élnek az emberek. A riasztás után akik el is hagyták házukat, az elmúlt időszakban visszamentek dolgozni földjeikre és ellátni az állataikat.

A Jáva szigetén lévő Merapi a legveszélyesebb Indonézia 69 aktív tűzhányója közül. Legutolsó kitörésekor, 2006 júniusában két ember halálát okozta. A szakemberek szerint most nagyobb energia szabadulhat fel, mint akkor. A legpusztítóbb kitörést 1930-ban produkálta a vulkán 1300 ember életét követelve.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!