Nagyvilág

2010.10.07. 17:29

Minden negyedik amerikai diák "alkoholista"

<p>Az amerikai középiskolások csaknem negyede, a felnőtteknek pedig több mint 15 százaléka rendszeresen és sok alkoholt iszik - közölte csütörtökön az AFP egy friss tanulmányt idézve.</p>

Az amerikai járványügyi központ (CDC) úgy határozta meg a jelenséget, hogy a férfiak esetében két órán belül legalább öt pohár, a nők esetében négy pohár szeszes ital elfogyasztása. Az intézet vizsgálatai szerint hét amerikai felnőttből egy rendszeresen és sokat iszik. Ez 33 millió embert jelent az Egyesült Államokban.

Az intézet szerint "örömteli", hogy több mint 15 éve nem változik ez a szám, viszont lesújtó, hogy semmiféle csökkenés nem érzékelhető. A CDC megállapítása szerint a középiskolások esetében még aggasztóbb az ivászat. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a diákok csaknem 25 százaléka rendszeresen és nagy mennyiségben iszik alkoholt.

Részegen vezetnek autót

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a "fehér" és spanyol ajkú fiatalok között több az iszákos, mint az afro-amerikaiak között. Ráadásul a jobb anyagi helyzetben lévő családok gyerekei isznak többet: az évi 75 ezer dollár fölött kereső családokban jellemzőbb ez a jelenség. A rendszeres ivászat egyik velejárója, hogy sok fiatal részegen vezet kocsit, és több végzetes baleset okoz.

Thomas Frieden, a CDC igazgatója szerint további következmény, hogy ezek a fiatalok nagyobb valószínűséggel kapnak nemi betegséget és adagolhatják túl magukat droggal, mivel az alkohol gátlástalanná teszi őket. Az ivászat károkat okoz a lányok fejlődő szervezetében is, különösen akkor, ha állapotosak, mert a magzat is megsínyli az alkoholt - mondta Frieden.

A CDC igazgatója szerint a mértéktelen alkoholfogyasztás az Egyesült Államokban a harmadik legfőbb halálozási ok, mivel a májbetegségek, a rák, a szívproblémák és az agyvérzés kiváltója lehet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!