Nagyvilág

2010.10.25. 14:35

Négy olajmezőt elad a BP

<p>A Marubeni nevű japán cégnek adja el négy Mexikó-öbölbeli olajmezőjét a British Petrol (BP) nevű cég - számolt be róla hétfőn a BBC internetes hírportálja.</p>

Az üzlet nem titkolt célja, hogy a BP így tudja kifizetni az április 20-án történt olajkatasztrófa költségeit. Akkor robbant fel és süllyedt el ugyanis a cég Deepwater Horizon nevű platformja a Mexikói-öbölben: a detonáció 11 ember halálát okzta és 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a vízbe. A mélyre került, megrongálódott olajkutat végül szeptember 19-én sikerült teljesen elzárni.

A katasztrófa után az olajszennyezés eltakarításának költségét és az elhunyt hozzátartozók kompenzációját is a BP-nek kell állnia, emiatt viszont el kell adnia néhány olajmezőjét.

A Marubeni a BBC információi szerint 650 millió dollárt fizet a négy olajmezőért, a BP viszont vietnami és venezuelai cégeknek is ad el üzleti érdekeltségeket 1,8 milliárd dollárért. Az olajcégnek korábbi közleményük szerint összesen 30 milliárd dollárra van szüksége. Eddig a BP 11,2 milliárd dollárt fizetett ki a katasztrófa utáni kárpótlásra.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!