Nagyvilág

2010.11.05. 19:50

A légi teherszállítás biztonságáért szoros együttműködést szorgalmaz az EU

<p>Még szorosabb együttműködést szorgalmaz az Európai Bizottság az Unió partnereivel, kiváltképpen az Egyesült Államokkal a légi teherszállítás biztonsága érdekében. Ez volt a pénteken, Brüsszelben megtartott szakértői tanácskozás legfőbb eredménye - közölte az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas.</p>

Az Európai Bizottság és az EU soros elnökségét betöltő Belgium közös szervezésében megtartott tanácskozáson a tagállamok és a légi közlekedés szakértői vettek részt. Kallas bejelentése szerint a megbeszélésen arról döntöttek, hogy milyen lépéseket tegyenek a teher és postai légi szállítás biztonságának erősítése érdekében.

Siim Kallas biztos azt mondta a tanácskozás után, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) októberben, Montrealban megtartott konferenciáján elfogadott együttműködési nyilatkozatnak megfelelően kell a biztonsági intézkedéseket erősíteni.

Gyanús csomagokat találtak a repülőkön

A brüsszeli tanácskozást azért hívták össze, mert a múlt héten gyanús csomagokat fedeztek fel egy szaúdi figyelmeztetés után az Egyesült Államokba tartó két teherszállító repülőn, amelyek Dubaiból és Nagy-Britanniából indultak. Mint kiderült, nagy erejű robbanóanyagot tartalmazott, és felrobbanhatott volna az a két szerkezet, amelyeket a jemeni al-Kaida adott fel egy chicagói zsinagóga címére.

A tanácskozás összehívásának másik oka, hogy a hét elején, a TNT szállítmányozási cég Párizsba tartó repülőgépén szintén találtak bombát, ami görög szélsőségesek műve volt. A cég ellenőrző vizsgálatokat végzett el a küldeményeken, és így figyeltek fel a Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek címzett csomagra. A társaság ezután felszólította a pilótát, hogy amilyen gyorsan csak lehet, tegye le a földre a repülőt. A gép Bolognában landolt, majd a repülőtér egy távoli pontján leparkolt gépen egy kisebb, két kilogramm súlyú csomagban fedezték fel a robbanószerkezetet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!