Nagyvilág

2010.11.06. 17:45

Francia kórházakba szállítják a bagdadi túszdráma sebesültjeit

<p>Franciaországba szállítanak majdnem negyven irakit, akik egy hete sebesültek meg a bagdadi templomban történt túszdráma közben - közölte szombaton a bagdadi francia nagykövetség. Legalább 46 iraki halt meg hat nappal korábban, amikor az iraki biztonsági erők megrohamozták a templomot, ahol az al-Kaida fegyveresei több mint száz embert ejtettek túszul.</p>

A harminchét sebesült, és az őket elkísérő húsz ember hétfő délelőtt fogja elhagyni Bagdadot egy speciális, orvosi műszerekkel felszerelt repülőgépen - mondta el a bagdadi francia nagykövetség egyik diplomatája, az AFP francia hírügynökségnek. Két muzulmán kivételével az összes sebesült keresztény, akiket több kórházba szállítanak majd, főleg Párizsban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az érintett emberek kezelésük után is Franciaországban maradhatnak-e - mondta el a neve elhallgatását kérő diplomata. Párizs közvetlenül a túszdráma után közölte, hogy kész befogadni a megtámadott embereket.

Az október 31-én történt túszejtésért az al-Kaida vállalta a felelőséget, és az eset után "szabad prédává" nyilvánított minden keresztényt, mindenhol. A 2003-as amerikai invázió előtt nagyjából nyolcszázezer keresztény élt Irakban, de számuk azóta háromszázezerrel csökkent, a közösség elleni támadások hatására.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!