Nagyvilág

2010.11.06. 18:55

Stockholmban is titkos megfigyeléseket végzett az amerikai nagykövetség

<p>A stockholmi amerikai nagykövetség titkos megfigyeléseket végzett svéd állampolgárok ellen az elmúlt tíz évben, amiről úgy tűnik, nem tudtak a svéd hatóságok - közölte szombaton a svéd igazságügyi miniszter. A megfigyelésekre azután derült fény, hogy a norvég, majd a dán sajtó is hasonló megfigyelésekről számolt be az oslói és a koppenhágai amerikai nagykövetségeknél.</p>

Az amerikai nagykövetség hasonló megfigyeléseket végzett, mint amilyenekre nemrég derült fény Norvégiában - közölte Betrice Ask svéd igazságügyi miniszter. Ez azután vált nyilvánvalóvá, hogy a svéd nemzetbiztonsági szolgálat (Sapo) az ügyben megkereste a stockholmi amerikai nagykövetséget - közölte a miniszter.

Ask azt nem tudta megmondani, hogy a tíz éve tartó titkos megfigyelések mennyi embert érintettek, és azt sem, hogy pontosan mennyi, és milyen adatokat gyűjtöttek a megfigyelt emberekről. A miniszter közlése szerint elővigyázatosságból kémkedtek svédek ellen, főleg a nagykövetség védelme miatt.

Még nem tudják, hogy törvénytelen-e

A svéd igazságügyi miniszter azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy törvénytelenek voltak-e az amerikai nagykövetség akciói. Jelenleg a svéd ügyészség vizsgálja, hogy sértettek-e svéd törvényeket. Beatrix Ask elmondása szerint "úgy tűnik", hogy egyetlen svéd hatóságot sem értesítettek az amerikaiak a megfigyelésekről. A miniszter közölte: megértik, ha egy erősen fenyegetett ország lépéseket tesz biztonsága védelmére, de a svéd törvényeket tiszteletben kell tartaniuk.

Az eset miatt a svéd külügyminisztérium szombaton behívatta Mathhew Barzun svédországi amerikai nagykövetet, hogy magyarázatot adjon, de a találkozásról nem hoztak nyilvánosságra semmilyen információt - írta a TT svéd hírügynökség. Az amerikai nagykövetség egyelőre nem kommentálta az ügyet.

A norvég sajtó szerdán számolt be arról, hogy az oslói amerikai nagykövetség tíz éve törvénytelenül figyeltet meg több száz norvég állampolgárt. Pénteken pedig a dán média jelentette, hogy a koppenhágai amerikai nagykövetség is illegális megfigyeléseket végzett helyiek ellen.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!