Nagyvilág

2010.12.25. 13:11

A viszálykodások végét szorgalmazta a pápa karácsonyi beszédében

<p>XVI. Benedek reméli, hogy minél hamarabb befejeződik a viszálykodás világszerte és tartós béke születik olyan helyeken is, mint Szomáliában, a Közel-Keleten, vagy Darfúrban.</p>

A pápa Urbi et Orbi (a városnak - Rómának - és a világnak szóló) beszédében a római Szent Péter Bazilika erkélyéről több nyelven - köztük magyarul is - köszöntötte a híveket szombaton. Magyar nyelven "áldott karácsonyt" kívánt a katolikus egyházfő.

A római Szent Péter téren csaknem 100 ezren követték figyelemmel a pápa karácsonyi beszédét, amelyet világszerte milliók láthattak élőben a tévéközvetítésnek köszönhetően.

Urbi et Orbi beszéd

XVI. Benedek azt mondta: reméli, hogy békésen élhetnek egymás mellett az izraeliek és a palesztinok. Emellett arra kérte a politikai vezetőket, hogy a Közel-Keleten mutassanak szolidaritást a keresztényekkel szemben, szerinte főleg az Irakban élők szorulnak támogatásra. A pápa beszédében arról is beszélt, hogy jó lenne, ha tartós béke születne Szomáliában, Darfúrban és Elefántcsontparton is.

A katolikus egyházfő évente kétszer - húsvétkor és karácsonykor - tartja meg Urbi et Orbi beszédét Rómában.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!